وکیل جرایم پزشکی در شیراز
وب سایت حقوقی دادیار
وکیل در شیراز و مشاور حقوقی
وکیل پایه یک جهت جرایم پزشکی در شیراز:
جرم پزشکی چیست؟ و به چه جرمی، جرم پزشکی اطلاق می شود؟ چه زمانی جرم پزشکی مطرح می گردد؟ آیا به تخلف پزشکان هم جرم پزشکی گفته می شود؟
مفهوم جرم پزشکی
جرم پزشکی در یک تعریف کلی به فعل یا ترک فعلی که از سوی پزشک اتفاق افتاده است اطلاق می شود. بر اساس قانون جرم پزشکی عنوان مجرمانه ای را به خود اختصاص داده است و سبب مجازات مرتکب یعنی شخص پزشک می گردد.
جرایم پزشکی به مفهوم وارد کردن صدمه بدنی غیر عمدی از سوی پزشک به بیمار است. جرم پزشکی دارای سوء نیت نیز از جمله جرایم عمدی و جنایات درج شده در قانون مجازات اسلامی نیست. منظور از جرم پزشکی در این بخش از مقاله دادسرایار آن دسته از جرایم پزشکی می باشد که به دلیل قصور پزشکی و به دنبال شکایت از پزشک مطرح می شود.
چنان چه پزشک با سوء نیت نسبت به انجام فعل ممنوعه اقدام کند، به جرم عمدی ارتکاب یافته و از مصادیق جرایم پزشکی محسوب می شود. مثل آن که یک پزشک با تیغ جراحی به شخص دیگری جراحت وارد کند. در عنوان مجرمانه جرم، مسئول وارد کردن صدمه بدنی عمدی یا ایراد جراحت با چاقو یا تیغ است. البته مورد آخر از جمله جرایم عمومی است و از مصادیق جرم پزشکی نمیباشد.

مجازات جرم پزشکی
منظور از مجازات پزشکی مجازاتی است که به سبب ارتکاب جرم پزشکی از سوی پزشک ایجاد می شود. مثلا مواردی مثل قصور پزشکی ،دخالت غیرمجاز در امور پزشکی، به کار گرفتن اشخاص بی کفایت در مطب، جذب بیمار به وسیله تبلیغات متقلبانه و گمراه کننده، سقط جنین غیر مجاز و غیره از جمله جرایم پزشکی است که عنوان جرم پزشکی را می گیرد و مجازات آن ها بر حسب مورد متفاوت است.
برخی اوقات این مکان وجود دارد که فعل یا ترک فعل پزشکان عنوان مجرمانه نداشته باشد و خارج از مصادیق جرم پزشکی باشد. در این صورت به عملکرد پزشک، تخلف پزشکی اطلاق می شود. تخلفات پزشکی شامل صدور گواهی خلاف واقع و خطای پزشک در نسخه نویسی و عدم ادامه درمان بیمار و غیره است. در این موضوعات اگر به جرم پزشکی یک پزشک رسیدگی شود، امکان دارد پزشک به پرداخت دیه در حق بیمار محکوم گردد و نیز به مجازات درج شده در قانون به منظور آن تخلف خاص نیز محکوم شود. مثل پلمپ موسسات و کلینیک ها یا داروخانه ها. بنابراین با توجه به این که جرم پزشکی چه آثاری را ایجاد کرده است عواقب آن متفاوت است.
انواع قصور پزشکی و شیوه شکایت از آن
انواع قصور پزشکی و شیوه شکایت از آن چگونه است؟
قصور پزشکی
شکلی از جرم است که بر اساس تبصره ۳ ماده ۲۹۵ قانون مجازات اسلامی ایران در حکم جرم شبه عمد می باشد.
بی مبالاتی
بی مبالاتی شامل ترک فعلی است که از نظر علمی و فنی انتظار انجام آن از پزشک می رود، اما انجام نشده است. مثلاً پزشکی که آزمایشهای لازم را انجام ندهد. عکس های رادیولوژی ضروری را نگیرد و مشاوره های لازم پیش از انجام درمان را متذکر نشود و شرح حال بیمار و معاینه دقیق پیش از عمل جراحی و اقدام درمانی انجام ندهد. در مورد بیماریهای قلبی، قلب را معاینه نکند و تهیه نوار قلبی ننموده باشد. در بیمبالاتی باید رفتاری انجام میشده است اما صورت نگرفته و جه منفی یا عدم انجام کار مطرح می باشد.
بی احتیاطی
برخلاف بیمبالاتی در بی احتیاطی فعل به شکل مثبت محقق می شود. یعنی رفتاری انجام میگیرد که از نظر علمی و پزشکی نباید صورت می گرفته است. بنابراین پزشک دقت و توجه کافی را در امر درمان و آزمایش به کار نگرفته یا مرتکب رفتار اشتباه یا افراط شده است و حاصل آن آسیب جسمی یا روانی برای شخص بیمار می باشد. مانند پاره شدن روده در حین عمل جراحی شکم یا جا گذاشتن وسایل جراحی یا پانسمان داخل بدن و هر شکل دست کاری نابجا در اعضایی که در کنار عضو مورد عمل واقع شده است . تجویز دارو بیش از اندازه ضروری نیز از دسته جرایم ناشی از بی احتیاطی محسوب می شود.
عدم مهارت
از جمله موضوعاتی است که پزشک تجربه علمی و فنی خاص و ضروری را برای انجام کار نداشته باشد. را وکبل جرایم پزشکی در بندرعباس اینگونه میگوید که تصمیم نگرفتن در موقع لازم، عدم برخورداری از سرعت عمل برای انجام عمل جراحی و پیشگیری از عوارض قابل پیش بینی.
به طور کلی مهارت یک پزشک، تجربه و توانایی در انجام تکالیفش میباشد و نداشتن مهارت ناشی از ضعف یا فقدان کارهایش برای انجام امور پزشکی و تخصصی یا جراحی های مربوطه است. این عدم مهارت امکان دارد به شکل عملی تظاهر نماید یا ناشی از مبتدی بودن و خام و بی تجربه بودن پزشک باشد. برخی اوقات هم از بی سوادی و عدم استفاده کافی از دانش پزشکی او ناشی می شود. اما به هر شکل نمیتواند عذر موجهی برای از بین بردن مسئولیت پزشک در قصور پزشکی باشد. عموما در جراحان و متخصصان آماتور و غیر حرفه ای این عدم مهارت و عجله کاری دیده شده است و در حین عمل جراحی و اقدام درمانی تخصصی اتفاقات غیرعادی مواجه میشود. مثلاً بیماری در پی شکستگی چند قطعه از مفصل های دست خود تحت درمان یک متخصص ارتوپد قرار می گیرد. پزشک عمل جراحی را به او پیشنهاد میدهد. اما متاسفانه برای درمان این شکستگی پیچیده روش صحیح را بر نمی گزیند و این موضوع باعث عدم جوش خوردگی استخوان و آثار عفونی در مفصل می شود.
در هر صورت از پزشک توقع می شود که همه موازین علمی و فنی در رشته خویش را به کار برد و از اطلاعات معقول و متناسب و از پیشرفت های مهم دانش پزشکی برخوردار باشد.

رعایت نکردن قوانین دولتی
این بخش شامل پزشکانی میشود که به بخشنامه و دستورالعمل های مقامات اداری مافوق و نظام پزشکی و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی که ناظر بر اشخاص مشغول به حرف پزشکی و مربوطه می باشد بی توجهی می کنند. مثل عدم رعایت ضوابط راجع به تابلو مطب یا سرنسخه های پزشکی یا امتناع از پذیرش بیماران اورژانسی و از قبیل آن.
یوه رسیدگی به جرایم پزشکی
این جرایم به دو دسته عمومی و ناشی از شغل پزشکی تقسیم میشوند:
در جرایم عمومی که دعوای کیفری و اعلام جرم صورت می گیرد، جنبه مجرمانه داشته است و با طرح دعوای کیفری در مرجع قضایی صورت می پذیرد. زیان دیده یا شاکی با طرح شکوائیه کیفری به مراجع دادگستری رجوع کرده و طرح شکایت می نماید.
اگر رجوع به دادسرای انتظامی رسیدگی به تخلفات در رسیدگی به جرم ضرورت داشته باشد، بر اساس تبصره ماده ۲۰ آیین نامه رسیدگی هیئت های انتظامی موضوع را به دادسرای عمومی اعلام می دارد. در دادسرا مقامات قضایی اول ادله را جمعآوری میکنند و اجازه ندارند کسی را جلب یا احضار نمایند. جز این که دلایل کافی برای احضار و جلب وجود داشته باشد. بعد از آن که دلایل جمع آوری شده کافی باشد ، در مورد جرایم عمومی مثل سایر متهمان رسیدگی میشود.
جرایم ناشی از حرفه و شغل پزشکی
در حالتی که جرم صورت گرفته حاصل از حرفه پزشکی باشد مانند این که پزشکی به علت قصور در جراحی سبب آسیب یا عیب پای بیمار شود، زیان دیده قادر است به منظور طرح شکایت و مطالبه دیه یا خسارت متعلقه به دادسرا رجوع کند. اما دادسرا با توجه به جمع آوری دلایل بر اساس قواعد عمومی رسیدگی به امور کیفری، باید بر اساس تبصره ۳ ماده ۳۵ قانون سازمان نظام پزشکی نظر کارشناسان و متخصصان هیئت بدوی انتظامی پزشکی شهرستان مربوطه را که مرجعی واجد صلاحیت برای اعلام نظر کارشناسی در این مورد می باشد را دریافت کند. دریافت نظریه این هیئت با هدف تحقق قصور یا تخلف پزشکی یا شغل های وابسته به پزشکی صورت می گیرد که نظر آن ها یک نظر کارشناسی محسوب می شود. اما در مورد میزان و نوع صدمه وارد شده دریافت نظر پزشک قانونی حائز اهمیت است پس باید این دو موضوع را از هم تفکیک نمود.
در احراز تخلفات پزشک نظر هیئت بدوی انتظامی پزشکی شهرستان ها دریافت شود و در مورد اندازهگیری میزان خسارات وارده از نظر پزشک قانونی به عنوان کارشناس استفاده گردد. بعد از محرز شدن مسئولیت پزشک پزشکان را با همه این اوصاف و احراز همه ارکان تشکیل دهنده جرم، نمیتوان حاضر نمود. جز این که بعد از دریافت نظر هیئت بدوی انتظامی پزشکی با توجه به تبصره ماده ۳۵ و ماده ۴۱ قانون نظام پزشکی و تبصره ۲ ماده ۴۱ ترتیب احضار یا جلب ۴۸ ساعته فراهم شود. پیش از آن که اقدام به اطلاع هیئت بدوی انتظامی پزشکی شهرستان شود. به ایسن منظور و برای در یافت مشاوره های بیشتر شما میتوانید با وکیل جرایم پزشکی در اصفهان نیز مشورت نمایید.البته که پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که برای دسترسی سریع و راحت تر به وکلای متخصص و مجرب از جمله وکیل مواد مخدر در شیراز و یا وکیل سرقفلی در شیراز و… به سایت دادیار مراجعه نمایید.
انواع تخلفات انتظامی پزشکی
-عدم به کار بردن حداکثر تلاش ممکن به منظور معالجه و درمان بیماری
-سهل انگاری در انجام تکالیف و رعایت نکردن موازین شرعی و قانونی
-افشا نمودن اسرار و نوع بیماری
-پذیرش بیمار بیش از اندازه متعارف برای معاینه و درمان
-انجام اعمال خلاف شان پزشکی
-تحلیل کردن هزینه های غیر لازم به بیمار
-ایجاد رعب و هراس در بیمار
-تجویز داروهای روانگردان و مخدر(وکیل موادمخدر در شیراز)
-عدم رعایت تعرفه های خدمات درمانی و …
و غیره.
انواع جرایم پزشکی در شیراز
-ورود آسیب به بیمار از سوی پزشک
-افشای اسرار بیمار به وسیله پزشک
-سقط جنین به شکل غیر قانونی
-صدور گواهی بر خلاف واقعی است
-جعل عناوین پزشکی
–کلاهبرداری در پزشکی مثل تبلیغات پزشکی یا دارو
-جنایت در عمل جراحی

مسئولیت پزشک منجر به فوت بیمار
بر اساس ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی اگر پزشک درمان که انجام می دهد سبب تلف یا آسیب بدنی به بیمار شود ضامن دیه خواهد بود. قاعده اولی که در مورد مسئولیت و میزان آن در فرض مذکور پزشکی متوجه شخص پزشک است مسئولیت و ضمانت او از نوع پرداخت دیه می باشد که البته شخص محکوم با رعایت مهلت پرداخت دیه میبایست آن را پرداخت نماید. یعنی پزشک باید ثابت کند که عمل او بر اساس مقررات پزشکی و موازین فنی انجام شده است. بنابراین در فرضی که پزشک بی احتیاطی و بی مبالاتی و عدم رعایت مقررات مربوطه را نکرده است و یا شاید هم مهارت کافی در طبابت مثل مامایی نسبت به انجام عمل زایمان نداشته باشد و آن را انجام دهد و سبب اتلاف و صدمه به بیمار شود، مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار از ابعاد مختلف قابل بحث است.
مجازات قصور پزشکی سبب به فوت
علاوه بر محکومیت پزشک به پرداخت دیه کامل یا به میزان تقصیر تعیین شده مثلاً ۵۰ درصد دیه ،این امکان را هم دارد که پزشک به تحمل حبس محکوم شود. چون در ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی چنین بیان شده است که در صورتی که قتل غیر عمد بر اثر بی احتیاطی و بی مبالاتی یا انجام کاری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رعایت نظامات لازم و مربوطه صورت گیرد، سبب محکومیت پزشک مرتکب به حبس از یک تا سه سال می شود. همه ارکان این ماده باید در دادگاه ثابت شود و قصور پزشکی محقق گردد و مقررات فوق شامل قتل غیر عمد در تصادفات رانندگی نمی شود.
اثر برائت بر مجازات قصور پزشکی باعث فوت
بی شک باید قبل از اعمال پزشکی و درمان و معالجه بیمار از ولی او برائت دریافت کند اما اثر این دریافت برائت به مفهوم بری شدن پزشک از مسئولیت نیست. چون در ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی میخوانیم که پزشک مضاف بر دریافت برائت از بیمار باید مرتکب تقصیر هم نشده باشد تا از مسئولیت بری شود. بنابراین برائت دریافتی بر مجازات قصور پزشکی سبب فوت، در حالتی که تقصیر و قصور پزشکی صورت گرفته باشد اثری ندارد و از اسباب رفع مسئولیت ضمان پزشکی نیست.
مجازات قصور پزشک منجر به فوت
پزشکی که منجر به فوت می شود، علاوه بر محکومیت به پرداخت دیه که با توجه به موضوعی که اتفاق افتاده یا به دیه کامل یا به دیه به اندازه تقصیرش مثلاً ۵۰ درصد دیه محکوم میشود، می توان به مجازات حبس هم محکوم نمود.
در ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی بیان شده است که در حالتی که قتل غیر عمد بر اثر بی احتیاطی و بی مبالاتی یا اقدام به موضوعی که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا نظامات ضروری را رعایت نکرده استف واقع شود، سبب محکومیت مرتکب به حبس از یک تا سه سال خواهد شد.
مجازات قصور پزشکی منجر به فوت برای کادر درمان
در بسیاری از موارد پزشک معالج مصوب حادثه فوت بیمار نیست. بلکه فوت بیمار ناشی از مجموعه فعالیت های بقیه اعضای درمانی می باشد که در بروز حادثه و فوت او نقش داشته اند. در این حالت مسئولیت بین مقصرین و مرتکبین تقسیم میشود و امکان دارد مضاف بر این که چند نفر باید دیه پرداخت کند، یکی از آنها به حبس محکوم شود.
