وکیل کیفری در بوشهر
وب سایت حقوقی دادیار
وکیل در بوشهر و مشاور حقوقی در بوشهر
قبول وکالت در دعاوی
حقوقی
خانواده
کیفری
تصادفات
انقلاب
وکیل پایه یک کیفری در بوشهر
منظور ما از کلمه وکیل، وکیل مدنی که به موجب عقد وکالت نائب و جانشین موکل خود در امور حقوقی می شود نیست بلکه مقصود وکیل دادگستری است که جواز وکالت را از مراجع مربوطه دریافت نموده و اصطلاحاً وکیل پایه یک یا پایه دو دادگستری نامیده می شود.
در دنیای امروز با توجه به پیشرفت و گسترش روز افزون جامعه در جامعه و در پی آن پیدایش امور مختلف حقوقی؛ تخصصی شدن امر وکالت را ایجاب می نماید زیرا وکیل هرچند هم که از بهره هوشی بالایی برخوردار باشد نمی تواند در تمامی امور حقوقی به تسلط کامل دست یابد.
بنابراین بهتر است که وکلا حوزه فعالیت خود را به موضوع حقوقی خاص اختصاص داده و از قبول پرونده ای غیر مرتبط با آن خودداری نمایند، یکی از حوزه های تخصصی شغل وکالت؛ وکیل کیفری یا وکیل متخصص در امور کیفری است و به این دلیل که امور کیفری با حیثیت، حقوق مالکانه افراد و سلامت جسمانی آن ها ارتباط تنکاتنگ دارد اهمیت این امر دو چندان میشود.
در ذیل به طور اختصار به بیان دعاوی کیفری و وجه تمایز آنها با دیگر دعاوی میپردازیم ، سپس نقش مؤثر وکیل کیفری در این گونه دعاوی را مشخص خواهیم نمود.

انواع دعاوی کیفری:
دعاوی مطروحه توسط اشخاص به طور کلی به دسته دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری قابل تقسیم اند:
دعاوی حقوقی در راستای حقوق مدنی افراد، احوال شخصیه، امور حسبی، و … هستند و در دادگاه های حقوقی مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی مورد رسیدگی قرار می گیرند.
موضوع دعاوی کیفری عمدتاً شکایت از متهم به دلیل انتساب ارتکاب جرم به وی است که در ذیل به بیان این عناصر دعوای کیفری می پردازیم:
1-جرم: به هر فعل یا ترک فعلی که در قانون مجازات یا دیگر قوانین برای آن ها ضمانت اجراء مجازات تعیین شده است جرم گفته می شود و بر حسب موضوعی که جرم در ضدیت با آن به وقوع پیوسته به دسته تقسیم می شوند:
1-جرائم علیه اموال( بر علیه حقوق مالکانه افراد): سرقت، کلاهبرداری، تخریب، خیانت در امانت، صدور چک پرداخت نشدنی و ..
2-جرائم بر علیه اشخاص( تمامیت جسمانی افراد و حیثیت آنها): قتل و ضرب و جرح عمد یا غیر عمد، قذف، توهین، افترا، مزاحمت تلفنی و … .
3-جرائم بر علیه امنیت: محاربه، افساد فی الأ رض، زنا، جرائم منافی عفت، جعل و …. .
شاکی:
فردی است که مدعی است جرمی بر علیه او به وقوع پیوسته و به حقوق او لطمه آورده به همین جهت است که طرح دعوای کیفری می کند.
*در برخی موارد دادستان به عنوان مدعی العموم و به نمایندگی از جامعه اقدام به طرح دعوای کیفری می نماید.
متهم:
فردی است که شاکی ارتکاب جرم را به او نسبت داده است.
*در صورتی که صحت انتساب جرم به متهم احراز شود او مجرم شناخته می شود ولی تا زمانی که ارتکاب عمل مجرمانه توسط او به اثبات نرسیده متهم به ارتکاب جرم است نه مجرم.
تفاوت دعاوی کیفری و حقوقی:
1-در دعوی حقوق در صورت پیروزی خواهان؛ دادگاه خوانده را ملزم به جبران خسارات خواهان می نماید ولیکن در دعوی کیفری متهم را به تحمل مجازات محکوم می نماید.
2-دعاوی حقوقی باید در فرم مخصوص دادخواست نوشته شده و هزینه دادرسی پرداخت گردد ولیکن شکایت کیفری بر روی هر برگی می تواند نوشته شود.
3-در دعاوی حقوق با رضایت خواهان پرونده مختومه می شود اما در دعاوی کیفری که واجد جنبه عمومی هستند، حتی در صورت رضایت شاکی پرونده مختومه نمی شود.
4-به طرفین دعوای حقوقی خواهان و خوانده می گویند ولی به طرفین دعوای کیفری شاکی و مشتکی عنه گفته می شود.

چگونگی طرح دعاوی کیفری:
1-تقدیم شکایت نامه(شکوائیه) به دادسرا و شروع به تحقیقات مقدماتی در این مرجع.
2-تقدیم شکوائیه به دادگاه در جرائمی که به طور مستقیم در دادگاه مورد رسیدگی قرار می گیرند مانند جرائم ارتکابی توسط اطفال.
بنابراین نقش عمده وکیل دادگستری در دعاوی کیفری در خصوص تنظیم شکایت نامه و تشخیص مرجع صالح برای تقدیم شکایت نامه غیر قابل انکار است.
مراحل رسیدگی به دعوای کیفری:
1-تقدیم شکایت نامه به دادسرا
2-شروع به تحقیقات مقدماتی در دادسرا
3-تکمیل تحقیقات و صدور قرار منع تعقیب یا مجرمیت.
4- صدور کیفر خواست توسط دادستان در صورت صدور قرار مجرمیت و ارجاع پرونده به دادگاه صالح به رسیدگی.
5- تشکیل جلسه یا جلسات دادرسی در دادگاه و صدور رأی.
6-اعتراض از رأی صادره در مرحله نخستین در مرجع تجدید نظر.
نقشی که وکیل کیفری در هر یک از این مراحل در جهت رعایت حقوق متهم و شاکی و نیز تصمیم گیری مراجع قضایی مربوط دارد، غیرقابل انکار است.
تخصص وکلای کیفری چگونه حاصل شده؟
وکلای کیفری یا در اثر سال ها تجربه و فعالیت در حوزه پرونده های جزایی در امور کیفری و جزایی و آیین دادرسی کیفری و رویه حاکم بر محاکم در خصوص امور جزایی به تخصص و تسلط بالا دست یافته اند یا در طی سال ها تحصیل و تحقیق در مقاطع کارشناسی ارشد یا دکتری تخصصی در گرایش حقوق جزا و جرم شناسی در امور کیفری . جرم شناسی، مجازات ها، مسئولیت کیفری، موانع مسئولیت کیفری و … حاذق و متبهر گشته اند.
اهمیت وکیل کیفری در بوشهر:
یکی از جهات عمده و اصلی اهمیت وکیل کیفری این است که او ضامن حقوق طرفین دعوای کیفری است و باید با انجام بررسی های لازم به طور ظنی تشخیص دهد که آیا جرمی ارتکاب یافته یا خیرو بعد از بررسی های کامل به قضاوت بپردازد.
مسائل کیفری اکثراً با جسم و جان انسان ها در ارتباط اند و جسم انسان نیز گران بها ترین سرمایه آنان است و کوچکترین اشتباه در دفاع از متهم یا شاکی به ارزشمندترین سرمایه نآنان که جسم و جانشان است لطمه وارد می آورد.
ویژگی های وکیل کیفری در بوشهر:
1-وقت شناسی:
در پرونده های کیفری زمان طرح اهمیت زیادی است و در صورتی که امور مربوط به پرونده در زمان تعیین شده برای آن انجام نشوند مشکلات عدیده ای را برای موکل پدید می آورند.
2-عادل باشد:
برای عدم تضییع حقوق هیچ یک از طرفین دعوای کیفری لازم است وکیل کیفری عدالت را در مقابل هر دوی آنان رعایت کند.
3-آشنایی با روانشناسی:
وکیل کیفری باید توانایی روان شناسی افراد را داشته باشد و بتواند به احوالات نسبی طرفین دعوا، شهود و … به تسلطی نسبی دست یابد.
4-آشنایی با پزشکی قانونی:
در اکثر امور کیفری به جهت اموری مانند تطبیق اثر انگشت، احراز هویت قربانی، کالبد شکافی و .. به پزشکی قانونی نیاز است، آشنایی وکیل کیفری با علم پزشکی قانونی در جهت حل ایرادات پرونده حائز اهمیت است.
5-داشتن اطلاعات بروز:
از دیگر ویژگی های لازم برای وکیل متخصص در امور کیفری داشتن اطلاعات بروز از موضوعات جامعه است.
6- تسلط بر قوانین:
وکیل کیفری باید علاوه بر قوانین اصلی کیفری( قانون مجازات اسلامی) بر قوانین فرعی کیفری(قانون جرم سیاسی، قانون تشدید مجازات مرتکبین کلاهبرداری، ارتشاء و اختلاس)نیز تسلط کامل داشته باشد و از آخرین آراء وحدت رویه جزائی صادره از دیوان عالی و نظریه های مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه نیز مطلع باشد.
علاوه بر قوانین ماهوی تسلط وکیل کیفری بر قانون آیین دادرسی کیفری نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

الزام به تعیین وکیل:
در برخی از جرائم که در قانون مجازات تصریح گشته اند تعیین وکیل الزامی است و در صورتی که متهم نتواند یا نخواهد وکیل معرفی نماید دادگاه راساً برای او وکیل معین می کند که در اصطلاح به وکیل مذکور وکیل تسخیری گفته می شود.
جرائم مذکور از قرار ذیل اند:
1-جرائم با مجازات سلب حیات مانند زنای محصنه
2-جرائم با مجازات حبس ابد مانند محاربه
3-جرائم با مجازات قطع عضو مانند سرقت حدی
4- جرائم علیه تمامیت جسمانی با نصف دیه کامل یا بیشتر از آن مانند کور کردن هر دو چشم قربانی
5-جرائم تعزیری درجه یک تا سه مانند جرائم اقتصادی
7- جرائم سیاسی
8-جرائم مطبوعاتی
تعداد وکلای معرفی شده به دادگاه های کیفری:
در مرحله دادسرا تنها یک وکیل می توان معرفی کرد.
در اکثر دعاوی حقوقی حدأکثر تا دو وکیل را می توان به دادگاه معرفی نمود.
در دعاوی مطروحه در دادگاه کیفری یک حدأکثر تا سه وکیل را می توان به دادگاه معرفی نمود.
در صورت تعدد وکلا حضور حدأقل یکی از آن ها جهت تشکیل جلسه رسیدگی کفایت می کند.

مزایای استفاده از وکیل کیفری در بوشهر:
- دعاوی کیفری را تنها برای یک مرتبه می توان در نزد مراجع قضایی مطرح نمود و عدم تعیین وکیل و شکست در پرونده کیفری لطمات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
- وکیل کیفری دارای تخصص و مهارت لازم جهت تنظیم نمودن اوراق قضایی مانند دفاعیه ، لایحه، و شکایت نامه است.
- وکیل کیفری با طرح ادله اثبات طرح دعوی مانع از شکست شاکی در پرونده می شود و در راستای دفاع از متهم نیز او با طرح دفاعی متناسب از متهم مانع از انتساب جرم به وی یا انتساب عنوان مجرمانه نادرست به عمل او می شود.
- وکیل کیفری با ارائه مستندات قانونی می تواند موجبات تخفیف مجازات، آزادی مشروط، تعلیق اجرای مجازات و … را فراهم آورد.
حق داشتن وکیل در قوانین ایران
در قانون اساسی حق داشتن وکیل در محاکم و تعین نمودن وکیل برای افرادی که توانایی وکیل گرفتن را ندارند؛ به عنوان یکی از حقوق شهروندی دانسته شده است.
و مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری باید حق برخورداری از وکیل به متهم تفهیم شود و عدم رعایت آن برای خاطی ضمانت اجرای انتظامی را به دنبال خواهد داشت.