وکیل جرایم رایانه ای در شیراز

وب سایت حقوقی دادیار

وکیل در شیراز و مشاور حقوقی

(0917-439-37-54)

وکیل جهت جرایم رایانه ای در شیراز:

مفهوم جرایم رایانه ای:

جرایم رایانه‌ای مدل نوینی از جرایم می باشد که با  پیشرفت رایانه ها در فضای مجازی رخ می دهد. بنابراین  جرایمی که در آن ها رایانه و تجهیزات مربوط به آن به کار می رود، جرایم رایانه ای می باشد. در واقع، این دسته از جرایم در محیط مجازی اتفاق می‌افتد اما آثار آن در محیط واقعی پدیدار می‌شود.

به عنوان مثال یک فرد با بهره گیری از برنامه نویسی درگاه های بانکی ، قادر است به شکلی متقلبانه ای رسید واریز وجه را در سیستم بانکی برای بزه‌دیدگانی که وسایلشان را در صفحه های مجازی به فروش می رساند، ارسال کند. در حالی که این رسید جنبه واقعی ندارد. بلکه یک رسید متقلبانه است که با برنامه نویسی رایانه ای به وجود آمده است.

وکیل جرایم رایانه ای در شیراز
وکیل جرایم رایانه ای در شیراز

جرایم رایانه‌ای و انواع آن در شیراز:

1- جرم علیه  محرمانه بودن داده ها:

بسیار اتفاق افتاده است که اطلاعات شخصی  فردی، مانند شماره کارت  بانکی یا رمز و نام کاربری شبکه اجتماعی هک شده است .  هک کردن نمون  بارز دسترسی غیرمجاز به اطلاعات خصوصی افراد است که زیر نظر تدابیر امنیتی می باشد.

هک نسبت به سازمان ها و نهادهای دولتی  و اطلاعات آن ها و شبکه های مالی شرکت ها نیز اتفاق می‌افتد و جرم علیه محرمانه بودن داده ها را در بر می گیرد. قسمت بزرگی از شکایت‌های افراد در این زمینه می باشد و این جرم تمامی ندارد و هر روز با ترفند های مدرن نفوذ به به اطلاعات و داده های شخصی و خصوصی بزه دیدگان افزایش می یابد.

2- سرقت و کلاهبرداری اینترنتی:

امروزه مفهوم سرقت و کلاهبرداری  شکل نوینی یافته است. چه بسا دیگر سارق از دیوار بالا نمی رود یا کلاه بردار کالای فیزیکی  معیوبی را به کسی نمی فروشد و صرف به دست آوردن اطلاعات شخصی افراد و بزه دیدگان سرقت و کلاهبرداری اینترنتی اتفاق می‌افتد. در حالی که هیچ نیازی به  از دیوار بالا رفتن نیست.

بسیاری از هکرها با دسترسی به اطلاعات بانکی یک فرد یا چندین فرد، قادرند پول بزه دیده را از یک صاحب حساب دیگر واریز نمایند یا اطلاعات جعلی بسازند و مقدار زیادی از وجه حساب او را به سرقت ببرند یا بسیار پیش آمده است که اشخاصی ابتدا اطلاعات هویتی جعلی یا وب سایت جعلی می سازند و با ارائه این اطلاعات فریبکارانه افراد را فریب می دهند و ‌پول های زیادی از حساب‌های بانکی قربانی برداشت می نمایند. مصداق بارز آن فرستادن پیامک برنده شدن شخص در مسابقات پیامکی یا قرعه کشی بانک می باشد.

 3- جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی رایانه ای:

در محیط مجازی مجرمان فقط به دنبال کسب درآمد نمی باشند. گاهی این احتمال وجود دارد که اطلاعات شخصی افراد را در شبکه های مجازی منتشر کنند و منجر به ارتکاب جرم شوند و در واقع به جای بهره بردن مفید از پیشرفت و تکنولوژی، افرادی همواره هستند که گرایش آن ها انجام جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی می باشد و از نظر آن ها چون به راحتی قابل بازداشت و دستگیری نیستند، اقدام به این امور می نمایند.

مثلاً پرونده هایی که در دادسرا و دادگاه ها به موضوع افشای و انتشار تصاویر مستهجن و یا حتی عکس های خصوصی افراد اختصاص یافته است.

مثلاً پسر و دختری در دوران نامزدی خود عکس هایی میان یکدیگر رد و بدل کرده اند با این تصور که اگر روزی یکی به دیگری خیانت کرد با انتشار این تصاویر در محیط مجازی قادر باشند از او انتقام بگیرند. همین موضوع مجازاتی را در بر خواهد داشت. از جمله حبس و جزای نقدی برای کسی که انتشار دهنده عکس های خصوصی فرد بوده است، می باشد.

وکیل جرایم رایانه ای در شیراز
وکیل جرایم رایانه ای در شیراز

انتشار اکاذیب در محیط رایانه ای در شیراز:

قبلاً آن چه از جرم نشر اکاذیب  به ذهن متصور  می شد  نگارش مطالب غیر واقعی و نشر آن در روزنامه ها و مجلات و کتاب ها بود. اما امروزه بیشتر اخبار و اطلاعات از طریق محیط مجازی و اینترنتی انتشار می یابد. شبکه ‌هایی مثل اینستاگرام، کانال های تلگرامی و وب سایت های اینترنتی.

بنابراین انتشار اخبار دروغ نسبت به افراد به ویژه مسئولین کشور، یک امر رایج شده است و شکایاتی نسبت به این موضوعات مطرح می‌شود و مراجع قضایی با در نظر گرفتن وظیفه ی خود به این دسته از دعاوی رسیدگی می نمایند.

جرم دسترسی غیرمجاز در شیراز:

در ماده ۷۲۹ قانون مجازات اسلامی در مورد جرم دسترسی غیرمجاز چنین تشریح شده است که: چنان چه کسی به شکل غیر مجاز داده ها یا سیستم‌های رایانه‌ای یا مخابراتی  که مورد حفاظت واقع شده است، دسترسی پیدا کند، به حبس از ۹۱ روز تا یک سال یا جریمه نقدی از پنج تا بیست و پنج میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم می شود. دسترسی غیرمجاز از جمله جرایم مطلق می باشد. یعنی صرف دسترسی کافی است و نیازی نیست که اطلاعات مورد سوء استفاده واقع شود.

علت این که این جرم را مطلق می دانند این است که دسترسی غیر مجاز بستر تحقق جرم های دیگر مثل انتشار، افشا و ربودن را مهیا می‌کند و در واقع زمینه ارتکاب جرایم دیگر خواهد بود. دسترسی غیر مجاز  جرمی است که با فعل مثبت محقق می شود و اگر شخصی به شکل غیر عمد مرتکب شود، مسئولیت کیفری ندارد اما مسئولیت مدنی را خواهد داشت.

 جعل رایانه‌ای:

جعل در لغت به معنای ساختن می‌باشد. یکی از مصداق های جعل که امروزه با پیشرفت تکنولوژی به وجود آمده است، جرم جعل رایانه ای می باشد. در ماده ۶ قانون جرایم رایانه ای ، مرتکب جرم جعل را کسی می شناسد که یکی از اقدامات زیر را انجام دهد:

1- داده هایی که قابلیت استناد دارند را تغییر دهد و داده‌های متقلبانه ایجاد یا وارد کند.

2- داده‌ها یا علائم کارتهای حافظه را تغییر دهد یا داده هایی که قابلیت پردازش در سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا تراشه ها را دارد متغیر سازد یا این که اطلاعات یا علایم داده ها را به شکل متقلبانه ایجاد یا وارد کند.

ارتکاب به هر یک از این اقدامات جعل رایانه‌ای خواهد بود و مرتکب مجازات می‌شود. جاعل رایانه‌ای به حبس از یک تا پنج سال و جزای نقدی از ۲۰ تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات ها محکوم می شود. در ماده ۷ قانون جرایم رایانه ای به این نکته اشاره شده است که اگر کسی با آگاهی به جعلی بودن اطلاعات یا کارت ها یا تراشه ها از آن ها استفاده نماید، به مجازات های فوق محکوم می شود.

جاسوسی رایانه‌ای در شیراز:

با رشد  فراگیر کاربران رایانه‌ای و شبکه‌های مجازی و افزوده شدن روز به روز وبلاگ ها و سایت ها، بیش از پیش مجموعه ی مدرن مجازی مورد توجه بیگانگان واقع شده و توان اطلاعاتی آن ها را بالا برده است. بنابراین شبکه های اطلاعاتی بیگانه تلاش در فعالیت های جاسوسی در محیط مجازی کرده اند.

وکیل جرایم رایانه ای در شیراز
وکیل جرایم رایانه ای در شیراز

بر اساس ماده ۷۳۲ قانون مجازات اسلامی یا همان ماده ۳۳ جرایم رایانه‌ای، شکل جدیدی از جرم جاسوسی را جرم انگاری نموده است. بر این اساس اگر کسی به شکلی غیر مجاز نسبت به داده های سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده مرتکب اقداماتی شود، به مجازات تعیین شده در قانون محکوم خواهد شد. چنان چه به داده های فوق دسترسی یابد یا آن ها را به دست آورد یا محتوای سری در حال انتقال را شنود کند، به حبس از یک تا سه سال یا جزای نقدی از ۲۰ میلیون ریال تا ۶۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم می شود.

چنان چه داده های فوق را  در دسترس اشخاص فاقد صلاحیت قرار دهد  هم به حبس از ۲ تا ۱۰ سال محکوم می‌شود. اگر اطلاعات مذکور را برای دولت، سازمان، شرکت و یا گروه بیگانه و عاملان آن ها افشا نماید و در دسترس آن ها قرار دهد، به حبس از ۵ تا ۱۵ سال محکوم خواهد شد.

خصوصیات وکیل جرایم رایانه‌ای در شیراز:

وکیل در شیراز معتقد است ؛جرایم رایانه ای بسیار گسترده می باشد و صرف مواردی که در بالا ذکر شد محدود نیست. اما این دسته از جرائم را که ذکر کردیم بیشترین بخش از جرایم اینترنتی را تشکیل می‌دهد که عامه ی مردم با آن برخورد می کنند. این را باید در نظر داشت که این جرایم اینترنتی روز به ‌روز به شکل‌های مختلف ظاهر می‌شود و شناخت این دسته از جرایم در مرحله اول از ضروریات کار یک وکیل جرایم رایانه‌ای است.

 در مورد خصوصیات وکیل رایانه‌ای باید بگوییم که او باید:

–  پیشینه کاری و گستره مطالعاتی اش نسبت به به جرایم اینترنتی و رایانه‌ای درصد بالایی داشته و در این زمینه مثل یک متخصص عمل کند. بنابراین وقتی قصد اخذ یک وکیل در جرایم رایانه ای را داشته باشید، باید عموما در مورد پیشینه کاری او در حوزه ی جرایم رایانه‌ای و تجارب او توضیح بخواهید. چه بسا با وکیل آماتوری مواجه شوید که سابقه چندانی در مواجهه با این جرایم نداشته باشد.

– وکیل جرایم رایانه‌ای باید در زمینه ی جرایم اینترنتی بتواند دلایل الکترونیکی اثبات جرم را اظهار نماید. سوالاتی در این زمینه به ذهن متصور می شود این که آیا اسکرین شات ، متن پیامک در واتساپ، متن پیامک در مسیج، رسید واریز وجه، دلیل تلقی می شوند یا خیر؟

وکیل جرایم رایانه ای در شیراز
وکیل جرایم رایانه ای در شیراز

در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که بستگی به نوع جرمی دارد که وقوع یافته است و بر اساس آن وکیل رایانه ای قادر است از ادله الکترونیکی استفاده کرده و فیلم، اسکرین شات، پرینت پیام هایی که در مسیج رد و بدل می‌شود یا در واتساپ، به عنوان دلیل اثبات جرم قرار مستند دهد.

– وکیل رایانه‌ای باید در مورد جرایم اینترنتی آگاهی داشته و نسبت به آن اشراف و تسلط داشته باشد تا بتواند راهنمایی‌های درستی به موکل خود ارائه کند. چه بسا ممکن است قربانیان اینترنتی، توان اخذ وکیل متخصص را نداشته باشند و فقط بخواهند از او راهنمایی بطلبند. بنابراین یک وکیل حرفه ای صرفاً نباید  قربانی را به اخذ وکیل تشویق نماید بلکه گاهی قادر است او را راهنمایی کند که مال ربوده شده را به دست آورد و فکر او باید حل و فصل مشکلات موکل باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *