وکیل در آباده
وب سایت حقوقی دادیار
وکیل در شیراز و مشاور حقوقی
به درخواست مخاطبین عزیز ار وکیل در آباده تقاضا کردیم در مورد تصرف عدوانی توضیح دهد:
وکیل در آباده در زمنیه های مواد مخدر/کیفری/حقوقی/ملکی/تصادفات/خانواده و… فعال است.
وظایف وکلا
در اصل وظیفه ای که قانون و اجتماع بعهده شخص وکیل مدافع گذاشته است جزء مشکل ترین وظریفترین وظائف میباشد. وکیل دادگستری باید در انجام این وظیفه نقش دفاع از حقوق موکلش بار مشقات زیادی را بدوش بکشد و محرومیت های زیادی را متحمل بشود و با موانع و مشکلات عدیده ای دست بگریبان شود و خود را بدست فراموشی بسپرد ، حاصل او از این همه خدمت جز محرومیت از مواهب و نعمات درفاصله عمری کوتاه چیز دیگری نخواهد بود.بنابراین بسیاری از افراد که چنین گمان میکنند که شغل وکالت شغلی همراه با درامد بالا و زحمت کم است بسیار اشتباه میکنند زیرا حاصل این درامد ها تلاش های چند ساله مطالعه و درس خواندن،موجود است جدای از ان هر پروانه وکالتی ممکن است حتی تا یک سال حل شدن ان به طول بیانجامد بنابراین در این زمان وکیل باید بیشتر وقت روزانه خود را صرفرحل کردن پرونده های مختلف کند،و از انجایی که بسیاری از پرونده ها با جان افراد در ارتباط است چنانچه پرونده به نتیجه نرسید عموما وکلا دچار عذاب وجدان میشوند.

چرا افراد نسبت به وظایف وکلا و سختی های انها بی اطلاع هستند؟
افراد یا همان مردم از نقش وکیل و وظیفه او ، بسبب پیچیدگی و دشواری آن ، بی اطلاع اند و لذا نظرات نادرستی از طرف بعضی اظهار می شود و سابقه ذهنی غلطی از وکیل دادگستری در ذهن بعضی رسوخ کرده که ریشه کن کردن آن کار آسانی نمیباشد،چرا که وقتی یک عقیده یا فرهنگ در ذهن عموم افراد جامعه شکل میگیرد چند سال طول خواهد کشید که ان عقیده کمرنگ تر شود یا اینکه به کل از ذهن اشخاص پاک شود.
و برای از بین بردن این نظریه نادرست بنظر میرسد که قبل از همه بر وکلا دادگستری است که به وظیفه خود در مقابل موکلین آشنا باشند و نقش خود را در انجام وظیفه ای که قانون و اجتماع که به عهده انها گذاشته خوب بدانند و بدون انجام تمرین های مقدماتی چند ساله خود اجازه دفاع از حقوق دیگران را ندهند و بخصوص بر هریک از وکلاء فرض است که نقش خود را در امر دفاع برای موکلین تشریح نمایند و در تماس های روزانه خود با افراد اجتماع سعی کنند وظیفه وکیل را دردفاع از موکلین گوشزد نمایند .
دعوای تصرف عدوانی کیفری:
بر اساس ماده ۵۹۸ قانون مجازات اسلامی هر کس به وسیله صحنهسازی از قبیل پی کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل ،امحای مرز، کرت بندی ،نهر کشی، حفرچاه غرس اشجار و زراعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یاا در آییش زراعی جنگلها و مراتع ملی کوهستان ها باغ ها منابع آب ،چشمه سار ها و مراتع ، پارکهای ملی، تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت و شرکتهای وابسته به دولت و شهرداریها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عامالمنفعه اختصاص یافته اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف اراضی حق معرفی کردن خود یا دیگری مبادرت نماید
یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هرگونه تجاوز و یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق، در موارد مذکور به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می شود.
تفاوت تصرف عدوانی و دعوای خلع ید :یکی از مواردی که خیلی اوقات با دعوای این مورد اشتباه گرفته می شود دعوای خلع ید است شاید در ظاهر این دو مورد حقوقی شباهتهای زیادی با هم داشته باشند اما باید بدانید که در دادگاهها، تمایز میان آنها قائل میشود و به هنگام ارائه هرگونه دادخواست حقوقی باید از لفظ و عبارت درستی استفاده شود چرا که در غیر این صورت احتمال رد دعوا بسیار بالا میرود اما این دعوا با خلع ید چه تفاوت هایی دارد؟

اصلیترین فرقی که میان این دو ،این است که تصرف عدوانی فقط مربوط به اموال غیرمنقول می باشد در حالی که به نقل از وکیل خلع ید اصفهان دعوای خلع ید هم اموال منقول و غیر منقول را شامل میشود و در دعوای خلع ید حتماً باید رای قطعی صادر شود تا لازم الاجرا گردد اما در مورد دیگر چنین مسئلهای صادق نیست طبق ماده ۱۷۷ میتوان دعاوی حقوقی را خارج از نوبت هم رسیدگی کرد در صورتی که چنین امکانی برای خلع ید وجود ندارد در دعاوی خلع ید مالک برای این که مالکیت خود را بر اموال غیرمنقول ثابت کند به سند مالکیت نیاز دارد و در حقیقت این سند قطعیت مالکیت را ثابت میکند
اما در مورد دیگری مالک باید تصرف خود را اثبات نماید وقتی که صحبت از دعاوی متصرف می شود منظور این است که تصرف مجدد اموال غیرمنقول صورت گرفته و باید نسبت به این مسئله رسیدگی شود اما در مورد دعوای خلع ید آنچه که بررسی میشود خود ادعای مالک بودن فرد است. نکتهای که باید بدانید این است که دعاوی تصرف دعاوی غیر مالی هستند و هزینه دادرسی آنها نیز مانند دیگر دعاوی غیر مالی خواهد بود اما در دعوای خلع ید بر اساس قیمت ملک هزینه دادرسی تعیین میشود و برخی گمان میکنند که این دو دعوا یک ماهیت دارند اما باید بدانید که این دو با هم تفاوت دارند
دعوای خلع ید شامل عین و منفعت مال منقول و غیرمنقول میشود ولی دیگری مربوط به مال غیر منقول است علاوه بر این در مورد سند مالکیت باید گفت که در دعوای تصرف این سند اماره سابقه تصرف و اما در دعوای خلع ید یک دلیل قطعی برای مالکیت است همچنین منشاء دعوای خلع ید مالکیت خواهان است اما منشاء دعوای دیگری سبق تصرف خواهان است .علاوه بر این اجرای حکم در دعاوی خلع ید مستلزم قطعیت حکم می باشد ولی در مورد دیگر اجرای حکم بدوی بدون قطعیت امکان پذیر است در نهایت لازم به ذکر است که دعوای خلع ید یک دعوای مالی و دیگری یک دعوای غیر مالی است.
تصرف عدوانی حقوقی
تصرف عدوانی حقوقی شباهت های بسیار اما تفاوت های اندک و مهمی با تصرف عدوانی کیفری دارد که تفاوت های آن عبارت است از این که در تصرف عدوانی حقوقی نیاز به احراز مالکیت قبلی مال نیست در حالی که طبق ماده ۶۹۰ در تصرف کیفری قطعاً باید احراز مالکیت صورت بپذیرد. رکن روانی یکی از مسائل مهمی است که در تصرف تاثیر گذار می باشد. یعنی باید برای دادگاه مشخص شود که آیا متصرف میدانسته مال متعلق به غیر بوده است یا خیر؟ این موضوع یکی از تفاوت های مهم بین تصرف عدوانی حقوقی و تصرف عدوانی کیفری می باشد در تصرف عدوانی با تقدیم دادخواست حقوقی دعوی قابل طرح است اما برای طرح تصرف کیفری نیاز به تقدیم دادخواست حقوقی نیست و صرف شکایت کیفری برای تعقیب جزایی متهم و صدور حکم رفع تصرف کافیست .

تصرف عدوانی حقوقی و کیفری:
این نوع دعوا نوعی دعوای حقوقی است اما باید در نظر داشته باشیم که میتوان این دعوا را هم به صورت حقوقی و هم به شکل کیفری پیگیری کرد دعوای حقوقی باید به دادگاه مربوطه مراجعه شود و نیازی نیست که مالکیت فرد اثبات شود اما در صورتی که میخواهیم به شکل کیفری اقدام کنیم حتماً باید مالکیت احراز و اثبات شود یکی دیگر از تفاوت ها میان شکایت حقوق و کیفری این است که در دعوای کیفری باید سوءنیت مجرم اثبات شود اما در دعوی حقوقی نیازی به این امر نیست.
نکات مهم حقوقی تصرف عدوانی:
- تصرف عدوانی عبارتست از ادعای متصرف سابق بر اینکه دیگری، بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده است و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال در خواست میکند.
- در دعوای تصرف عدوانی، مدعی باید در اثبات ذیحقی خود، تنها به تصرفات سابق خویش استناد کند و به حق مالکیت خود نسبت به ملک، که ممکن است داشته یا نداشته باشد، متمسک نشود.
- در این دعوا مدعی، ادعا میکند که تصرفات خوانده عدوانی است، بیآنکه به مالک بودن یا نبودن خوانده اشاره کند.
- قانونگذار از طریق این دعوا تصرف را مورد حمایت قرار داده، زیرا شخصی که ملک را عدوانا از تصرف خواهان خارج کرده، در صورت محکوم شدن در دعوا، ملک را به متصرف قبلی باز میگرداند. حتی اگر خود، مالک ملک باشد.

- در این دعوا، دادگاه وارد دلایل مالکیت نمیشود و تنها به این رسیدگی میکند که خواهان قبلا متصرف بوده و خوانده ملک را از تصرف او خارج کرده و این تصرف عدوانی بوده است و در صورت احراز آن، خوانده را محکوم به رفع تصرف عدوانی میکند.
- تصرف در معنای ذکر شده اعم است از تصرفات قانونی و غیر قانونی؛ تصرف قانونی تصرفات مالک حقیقی یا ذیحق یا افراد ماذون از سوی آنها را شامل میشود و تصرف غیر قانونی که به آن تصرف عدوانی یا ید عاریه میگویند تصرف در مال غیر بدون اذن مالک و قانون است.
- فرقی نمیکند که متصرف عدوانی مستقل در تصرف بوده یا به همراه شخص دیگری متصرف شده است.
- فرقی نمیکند که تصرف به صورت شخصی و خودسرانه صورت گرفته و یا اینکه به دستور و نفوذ عدهایی، مال غیری را به تصرف او داده باشند.
- شریک مال مشاعی هم که بدون اذن شریک دیگر تصرف در ملک کند، تصرف عدوانی خواهد بود.