وکیل در کنگان
وب سایت حقوقی دادیار
وکیل در بوشهر و مشاور حقوقی در بوشهر
به درخواست مخاطبین عزیز از وکیل در کنگان تقاضا کردیم در مورد سرقت توضیح دهد:
وکیل در کنگان در زمنیه های مواد مخدر/کیفری/حقوقی/ملکی/تصادفات/خانواده و… فعال است.
سرقت حدی چیست؟
حد یکی از انواع مجازات است که کمیت و کیفیت آن به وسیله شرع مقدس اسلام مشخص می شود هر یک مورد از آن از قبل مشخص شده است و این منظور را می رساند که دست دادگاه راه و مرجع رسیدگی برای مشخص نمودن مجازات آن آزاد نیست و دقیقاً باید به مقدار و گونه و کیفیتی باشد که شرع گفته است.

وکیل در شیراز میگوید:وقتی گفته میشود که سرقت حدی اتفاق افتاده است یعنی این سرقت تمام شرایط ذیل را را داشته است:
مال مسروقه شرعاً دارای مالیت باشد به طور مثال سرقت مواد مخدر به این خاطر که مواد در شرع ما مال به شمار نمی آید پس بنابراین سرقت آن هم حدی نیست و اصلاً شاید سرقت به شمار نیاید.
مال مسروق در حرز باشد بهتر است در همین جا تعریفی برای حرز مشخص کنیم حرز مکانی است که مال به طور عرفی از دست برد حفاظت شده باقی بماند یعنی در امان باشد ملاک تشخیص حرز عرفی است یعنی این منظور را می رساند که مردم عاقل آن مکان را برای نگهداری آن مال میدانند هرچند که امکان دارد این مکان از درجه امنیت بالایی برخوردار باشد به طور مثال برای نگهداری از البسه آن را در گاوصندوق نگه داریم گاوصندوق نوعی حرز است به این خاطر که لباس در آنجا از امنیت بالایی برخوردار است.
سارق هتک حرز کند در سرقت حدی سارق باید دو عمل قبیح با هم انجام بدهند که منظور از این دو عمل اصل سرقت و هتک حرز است بنا بر نظر قانون اگر کسی هتک حرز کند و شخص دیگری سرقت انجام دهد هیچ یک از آن ها حد نمی خورند به این خاطر که شخص اول سرقت نکرده است و شخص دوم هتک حرز نکرده است.
شخص سارق مال را از حرز خارج نمایند.
هتک حرز و سرقت هر دو به طور مخفیانه باشند به طور مثال اگر فردی با خودروی به دیوار بزند و آن دیوار را بشکند و از آن مالی بردارد سرقت از نوع حدی شناخته نمی شوند به این خاطر که هتک حرز به شکل مخفیانه نیست البته لازم به ذکر است که منظور ما از مخفیانه بودن در اینجا این نیست که سرقت حتماً در شب اتفاق افتاده باشد در پنهانی بودن منظور ما هتک حرز و فرایند سرقت است.
سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد لازم به ذکر است که برعکس این قضیه دلالت ندارد و چنانچه فرزند مال پدری خود را بدزدد سرقت حدی به شمار میآید.
ارزش مال مسروقه به حد نصاب برسد ارزش مال دزدیده شده در موقع اخراج از حرز معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد.
مال نباید از اموال دولتی عمومی وقف عام یا وقت بر جهات عامه باشد.
که البته خوب است بدانید که در بحث مال مسروقه اخفای مال مسروقه نیز در قانون مجازات اسلامی کشور ما جرم انگاری شده است که شما عزیزان میتوانید مقاله ایی تحت همین عنوان را در سایت خودتان دادیار مطالعه کنید.

در بسیاری از کشورهای دنیا گفته می شود که سرقت باید به شکل مشدد باشد اگر موضوع آن مرتبط با اموال عمومی دولتی باشد منظور از اموال دولتی اموالی است که در ملکیت دولت قرار داشته باشد واژه دولت در مفهوم موسع آن کلیه نهادهای حکومتی و وزارت خانه ها و شورا نگهبان است اموالی منظور است که متعلق به عموم جامعه است ولی طبعاً نگهداری آن بر عهده دولت است وقف خاص را لحاظ نکرده است چون منافع مال متعلق به افراد محدودی است پس بنابراین گفته سرقت مال موقوفه خاص میتواند سرقت حدی باشد اما در وقت عام به تبعیت از فرد از دایره شمول خارج شده است منظوراز وقت بر جهات عامه یعنی مال وقف شود به طور مثال برای ساختن مسجدی اما بهره بران آن سوژه عموم مردم هستند..
وقت عام یعنی مخاطبینی که عمومیت دارد به طور مثال وقف بر فقرا و ایتام
سرقت در زمان قحطی نباشد در فقه گفته شده است که در زمان قحطی هیچ سرقتی به طور حدی نیست قحطی حالتی را بیان می کند که ارزاق عمومی کمیاب باشند و یا در دسترس نباشد.
مالک مال از سارق نزد مراجع قضایی شکایت کند این شکایت حتماً باید نزد مرجع قضایی انجام شود و نه نزد ضابط گاهی صاحب مال در کلانتری و آگاهی از سارق شکایت می کند اما در فرایند دادرسی حاضر نشده است در اینجا مرجع قضایی اعم است از دادسرا و دادگاه بر شکایت نزد بازپرس هم شامل میشود و همچنین نزد دادیار هم مشمول این قضیه می شود..
صاحب مال پیش از اثبات سرقت سارق را نبخشد پس متوجه می شویم که حد سرقت تا قبل از اثبات حق الناس است و بعد از اثبات حق الله می شود و صاحب مال باید شکایت کند چون حق الناس است.
مال مسروق قبل از اثبات سرقت تحت ید مالک قرار نگیرد شارع راهی را گذاشته است که حد انجام نشود و نظر وی اجرا نشدن حد است که اگر سارق تا قبل از
اثبات جرم مال را برگرداند حد ساقط گردد.
وکیل ارث در شیراز میگوید:مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در نیاید به طور مثال سارقی که مال را از پدرش دزدیده است و قبل از اثبات جرم پدرش فوت نمایند و مال به ارث سارق برسد جزو سرقت محسوب نمی شوند.
مال مسروق از اموال سرقت شده یا اموال مغضوب نباشد.

سرقت های تعزیری
۱-سرقت مقرون به آزار باشد یا به طور مسلحانه
هرگاه سرقت همراهآزار باشد یا مسلح باشد، به حبس از ۳ماه تا ۱۰ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم می شود.
۲-سرقت مسلحانه گروهی در شب
هرگاه سرقت در شب واقع شده باشد و سارقین دو نفر یا بیشتر باشند و لااقل یکی از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد هر یک از مرتکبین به ۵ تا ۱۵ سال حبس و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم خواهد شد.
۳- سرقت مقرون به پنج شرط مشدد
هرگاه سرقت جامع شرایط حد نباشد ولی تمامی شرایط زیر را داشته باشد مرتکب به ۵ تا ۲۰ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد
الف – سرقت در شب واقع شود.
ب- سرقت توسط دو یا چند نفر انجام شود.
ج- یک یا چند نفر از سارقین حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند.
د- سارقین از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساخته باشند و یا خود را همانند کارمندان دولتی معرفی کرده باشند.
ه- در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند.

۴- سرقت مسلحانه از منزل
هر گاه یک یا چند نفر منزلی را سرقت کنند و حد اقل یک نفر از آنها مسلح باشد ویا هیچ یک مسلح نباشد اما در موقع سرقت در مقام هتک ناموس برایند به مجازات اعدام یا حبس عبد محکوم می شوند.
در صورتی که ساکنان منزل در مقام دفاع از مال یا ناموس برایند و در این میان مرتکب قتل یا جرح یا ضرب سارقین شوند ،از مجازات معاف هستند . ماموران در هنگام دستگیری سارقین اگر باعث قتل یا جرح یا ضرب سارقین شوند ، از مجازات معاف هستند.