مال خر کیست؟

وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی مال خر کیست؟مجازات خرید اموال مسروقه چیست؟ پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.

به طور مثال در جرمی مثل جرم سرقت سارق آن مالی را که از آن دیگری است می دزدد و به طور کلی تعریف سرقت در قانون ربودن مال متعلق به غیر به طور پنهانی آمده است که البته این مال به طور معمول ارزش اقتصادی و مالی  بالایی دارد اموالی همچون وسیله نقلیه/ طلا/ جواهر/ تلفن/ سکه/ تلفن همراه اما سرنوشت این اموال مسروقه دقیقا چه می‌شود؟ چه بر سر آن ها می آید؟ چه کاری با آن ها می کنند؟

متاسفانه دزدی در جامعه ما رو به فزونی رفته است و بسیار اتفاق میفتد به این خاطر که شرایط اقتصادی  جامعه طاقت فرسا شده است و خیلی از افراد از مایحتاج زندگی خود بر نمی آیند باید لحاظ گردد که یکی از عوامل مهمی که در افزایش جرم سرقت بسیار نقش داشته است خریدن اموال و اجناس دزدی به وسیله مال خران از سارقین است.

مال خر
مال خر

به طور معمول سارقان قصد دارند که اموالی را که از راه دزدی بدست آوردند به افراد دیگر بفروشند و با فروش این اموال به قیمت کم تر و پایین تر وجهی را به دست آورند و از آن سود کنند از طرف دیگر هم افراد دیگری هستند که تمایل دارند اموال سرقتی را بخرند و خریدار اموال سرقتی هستند که به خاطر وجود همین افراد است که جرم سرقت در جامعه افزایش یافته است و به کرات اتفاق میفتد و  به این گونه از افراد در قانون ما مال خر می‌گویند.

و مثل هر جرم دیگری قانون برای آن مجازات معین کرده است.والبته شایان به دکر است که تخفیف مجازات این جرم توسط قانون گذار تعیین میشود وشما عزیزان میتوانید مقاله ایی تحت همین عنوان را در سایت خودتان یعنی دادیار مطالعه نمایید.

مال خر کیست؟

به طور کلی می‌توان گفت که مال خری و خرید مال مسروقه یکی از انگیزه های مهم سارقین برای انجام دادن دزدی می باشد چنان چه شرایط خرید اموال مسروقه به وسیله مال خر ها وجود نداشته باشد احتمال کاهش دزدی و سرقت در جامعه پدیدار می شود سارقین به همین خاطر که اطمینان دارند افرادی در جامعه  برای این کار وجود دارند که انواع اموالی را که سرقت می‌کنند را خریداری می کنند به منظور کسب درآمد و فروش بیشتر دست به دزدی و سرقت میزنند و جامعه را با افزایش جرم سرقت روبرو می کند به این خاطر که این موضوع اهمیت دارد و نظارت کردن بر این امر برای کم شدن جرم سرقت لازم است قانون گذار ما هم مال خری و خرید و فروش مال دزدیده شده را جرم اعلام کرده است و برای آن مجازات تشخیص داده است.

متاسفانه در شهر های بزرگ مکان هایی هم هست که در آن جا خرید و فروش اموال مسروقه صورت می گیرد و نهاد های نظارتی هم هر چه می خواهند جلوی این اماکن را گیرند باز هم در جای دیگر این اماکن تشکیل می شود

به چه کسی مال خر می گویند ؟

همان گونه که در فوق هم گفتیم مال خران افرادی هستند که مال دزدی را می خرند این گونه افراد  با قصد  خرید کالای ارزان تر سارقین را به نوعی به انجام دادن این جرم تشویق می نمایند و به گونه ای به آن ها انگیزه می دهند  البته لازم به ذکر است که مال خران  همیشه افرادی نیستند که این کار را حرفه و شغل اصلی  خود قرار داده باشند و چنان  چه  اشخاص عادی هم  با علم و آگاهی و همچنین حدس  این مورد که مالی مسروقه است آن را خریداری کنند

مرتکب به جرم مالخری شدند و مال خر شناخته می شوند  و بر اساس قانون ما مجرم شناخته می شوند به غیر از این برای این مورد که کسی مال خر شناخته شود تفاوتی در این موضوع که بر فرض مثال ماشین را مسروقه ای خریداری کرده یا یک تکه کالای بی ارزش فرقی وجود ندارد و همین که یک مال مسروقه بخرد به‌عنوان مال خر  و مجرم شناخته می شود.

مال خر
مال خر

مجازات مالخری

در قانون مجازات اسلامی ما  برای مال خری  که منظور همان جرم خرید اموال مسروقه است قانون گذار مجازات معین کرده است مجازات جرم مالخری در ماده ۶۶۲ قانون مجازات اسلامی قید شده است و این گونه آمده است که هر کسی که با علم و اطلاع و یا با وجود قراین اطمینان آور به این مورد که مال در نتیجه ارتکاب سرقت حاصل شده است  را به نحوی از انحا  تحصیل یا مخفی یا قبول کند یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه  تا سه  سال و تا هفتاد و چهار ضربه  شلاق محکوم خواهد شد پس بنا بر این گفته هر فردی با اطلاع از این مورد که مال سرقتی می باشد آن را به دست آورد یا مخفی و قایم کند

و یا این که مورد معامله بگذارد مال خر  می باشد و مجازات جرم مال خری که از قرار حبس از شش ماه تا  سه سال و تا هفتاد و چهار  ضربه شلاق است گرفتار می گردد البته باید گفت که در صورتی که مجرم  فروختن مال مسروقه را حرفه اصلی  و شغل خود قرار داده باشد یعنی مال خری به نوعی شغل اصلی و ثابت وی باشد و با آن به امرار معاش بپردازد به حداکثر مجازات تعیین شده در ماده ششصد و شصت و دو گرفتار می‌گردد.

پیشنهاد می شود برای اطلاعات بیشتر در خصوص شخص مال خر  و مجازات مالخری با وکیل کیفری در شیراز و یا مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین ما در ارتباط باشید.

سوء نیت عام در مال خری

در بعضی از مواقع افراد شریفی به طور کاملا ناخواسته درگیر این عمل ناشایست قرار می گیرند

چنانچه شخصی در موقع خرید کردن کالایی از دزدی بودن آن بی اطلاع باشد و یعنی قصد سوء  از آن را نداشته باشد به هیچ عنوان نمی‌توانیم وی را  تحت پیگرد قانونی قرار دهیم و با مجازات قانونی روبرو کنیم.

یک تذکر حقوقی:

به همه افراد توصیه می شود موقع خرید کردن برای جنسی سعی کنند که از مالکیت فروشنده مثل استعلام گرفتن مطمئن شوند.

به طور مثال در خرید و فروش ماشین حتما از مراجع مورد نظر  استعلام بگیرند و مطمئن شوند که

صاحب اصلی ماشین خود فرد فروشنده است.

متذکر می‌شوم که از فرد فروشنده حتماً مدارک مالکیت را درخواست کنید و تنها به گفته های او اطمینان نکنید و اکتفا نفرمایید با این وجود باز هم ممکن است که فرد  فروشنده  مدارک جعلی تهیه کرده باشد اما باز هم شما می توانید با رعایت نمودن اصول و جمع نمودن حواس خود این مشکل را خنثی نماید.

عنصر مادی جرم مالخری

با توجه به نص قانون فقط خرید و فروش مال مسروقه مصداق برای جرم تحصیل مال مسروقه نیست و چنان چه  فردی با علم و اطلاع یا با قراین مطمئن  که نشان گر این باشد که مال مسروقه است  آن را به اسم هدیه نیز بپذیرد مجرم محسوب می شود.

مجازات جداگانه برای سارق:

در مال خری موقعی که سارق فروش مال مسروقه را انجام می دهد به غیر از این که به مجازات جرم سرقت محکوم می شود به مجازات جرم انتقال مال غیر هم گرفتار می شود به بیان ساده ترسارق مرتکب بر دو جرم می‌شود به این خاطر که او به گونه ای دو جرم را انجام داده است و شامل قاعده تعدد مادی می شود.

مجازات جرم فروش مال غیر مشمول حبس از یک سال  تا هفت سال  و پرداختن جزای نقدی معادل با مالی که تصرف کرده بر رد مال به مالک می باشد.

مال خر
مال خر

جرم خرید و استفاده کردن از تلفن همراه سرقتی:

بر اساس چیزی که قانون گفته است خریدن مال مسروقه  جرم شناخته می شود و چنان چه شخصی  این عمل را کاملاً آگاهانه انجام دهد بر اساس قانون موجب مجازات قرار می گیرد طبق ماده ششصد و شصت و دو  قانون تعزیرات در خصوص فروش و خرید  تلفن همراه سرقتی  هر فردی که با علم و اطلاع و یا با وجود اطمینان آور مربوط به اینکه  کالا دزدی است  اقدام به تحصیل و یا مخفی نمودن و یا معامله کالا کند بر اساس قانون مجازات اسلامی مجرم محسوب می شود و به حبس از شش ماه تا سه سال و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق  گرفتار می شود.

به طور واقع خریدار کالای سرقتی در دو  صورت  مجرم واقع می شود که در ادامه به آن پرداخته ایم:

خریدار با علم و آگاهی به این مورد که تلفن همراه مورد معامله سرقتی  می باشد  معامله را انجام داده است  اما در صورتی که فرد نداند که تلفن همراه سرقتی می باشد یعنی از این موضوع بی خبر باشد مسئولیت هم از او منتفی می گردد اما برای رفع اتهام باید قادر باشد که با دلایل محکمه پسندی  اثبات نماید  که از دزدی بودن تلفن همراه بی خبر بوده است تا رفع اتهام برای او انجام شود.

دلایل و نشانه‌های مطمئنی مبتنی بر دزدی بودن تلفن همراه مثل مکان فروشگاه یا فرد مورد نظر موجود باشد و خریدار از آن  چشم پوشی کرده است.

به طور مثال فرض کنید که تلفن همراهی که شما خریدید در همیاب بیست و چهار سامانه  اعلام سرقت و ردیابی کالاهای دیجیتال به اسم کالای سرقتی ثبت گردیده باشد خوب در این جا  با نخستین استفاده شما ما از تلفن همراه سیم کارت شما ردیابی می شود و بعد شما به عنوان متهم به مراجع قضایی خوانده می گردید.

تکلیف آن شخصی که مال مسروقه را خریداری کرده است چیست باید چه کار کند ؟

شخصی که مال مسروقه را چه با علم و با آگاهی به این مورد که مسروقه است خریده باشد  و چه بدون اطلاع خریده باشد و در جهت آن پول داده باشد باز باید عین مال را به صاحب آن برگرداند و به منظور مطالبه وجه پرداختی خود  به سارق مورد نظر رجوع کند.

توجه توجه

نکته ای که در مورد خرید و فروش اموال مسروقه وجود دارد این است که عین مال مسروقه در دست هر شخصی که باشد مال باخته اجازه دارد آن ها را پس بگیرد و خریدار اموال مسروقه در صورتی که ثابت گردد این وسط بی گناه است تنها اجازه دارد به سارقین رجوع کند و بر علیه انان مطابق با مقررات دادخواست حقوقی تهیه کند و وجه پرداخت شده را از آنان مطالبه نماید پس بنا بر این گفته مال خر هیچ حقی در برابر اموال مسروقه ندارد حتی با این وجود که به خاطر آن مالی پرداخت کرده باشد.

مال خر
مال خر

نمونه شکواییه اخفاء مال مسروقه

بسمه تعالی

شاکی:

آقای احمد محمودی فرزند سعید به آدرس شیراز خیابان زند کوچه هفده ساختمان هدا پلاک شصت طبقه سوم

مشتکی عنه:

آقای محمد کریمی فرزند رضا به آدرس شیراز  خیابان فردوسی روبروی هتل تالار  پلاک سی طبقه هفتم

موضوع:

اخفای مال مسروقه

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شیراز

با سلام

احتراماً به استحضار می رساند مشتکی عنه  با وجود نشانه های اطمینان آور به این که در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده است اموال به سرقت رفته اینجانب را که تعدادی لوازم منزل از جمله یخچال/ اجاق گاز/ فرش/ تلویزیون / ماشین لباس شویی و دیگر ماشین ظرف شویی به ارزش ششصد میلیون تومان  می‌باشد را در زیر زمین پنهان کرده است حال نظر به مراتب یاد شده و با استناد بر ماده ششصد و شصت و دو  قانون مجازات اسلامی درخواست رسیدگی کردن  و تعقیب کیفری نام برده را از محضر عالی مستدعی میباشد.

با تجدید احترام

امضاء شاکی:

خلاصه بندی مبحث مال خر کیست؟مجازات خرید اموال مسروقه چیست؟

مالخران  اشخاصی می باشند که اموال دزدی را می خرند و آن ها را به فروش می رساند و به طور کلی وجود همین افراد است که موجب افزایش آمار سرقت شده است و این زنجیره را کماکان در جای خود  نگه داشته است.

مال خری در قانون ما جرم عنوان می‌شود و به نوعی معاونت در سرقت محسوب می شود

بر همین اساس و بر  نظر به ماده ششصد و شصت و دو  قانون مجازات اسلامی مجازات مال خری بین شش ماه تا سه سال حبس و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق  انجام می شود که البته لازم به ذکر است در حالتی که مال حرفه ای  باشد و مناسب با ارزش مال دزدی تشدید می گردد علم ومطلع بودن از دزدی بودن مال از شرایط تحقق جرم مال خری است و در حالتی که شخص قادر باشد بی اطلاعی خود را از مسروقه بودن مال ثابت گرداند تبرئه می گردد اما باید گفت که اثبات بی اطلاعی از دزدی بودن مال کاری بسیار سخت و مشکل است و حتما احتیاج به دلایل مکفی و همین طور  محکم پسند و قاتع کننده نزد قانون را  دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *