طلاق توافقی چیست؟

وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی طلاق توافقی چیست؟ و شرایط طلاق توافقی پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.

مفهوم طلاق توافقی

اگر زن و شوهری با توافق و رضایت هم خواهان فارغ شدن از یکدیگر باشند، باید بر اساس قوانین راجع به طلاق توافقی اقدام کنند و نیز زن و شوهر حتما باید در مورد همه مسائل فرعی و اصلی با هم به توافق برسند و پس از تایید توافقات آن ها به وسیله دادگاه، رای طلاق توافقی به عنوان گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد شد.

طلاق توافقی
طلاق توافقی

مزایای طلاق توافقی

– از جمله مزایای طلاق توافقی نسبت به دیگر انواع طلاق آن است که در مدت زمان کمتری رای مربوط به طلاق توافقی صادر می‌شود و زن و شوهر از نظر عاطفی دچار آسیب روحی و روانی نمی‌شوند.

– دادرسی به درخواست طلاق مرد در دادگاه خانواده بسیار زمان بر می باشد. چون در این حالت  موضوعاتی مانند نفقه و مهریه(وکیل مهریه در شیراز) و حضانت فرزندان باید مورد دادرسی و کارشناسی و داوری واقع شود و به همین جهت بسیار طولانی و زمان‌ بر خواهد بود.

-نکته دیگر که قابل توجه می باشد این که در طلاق توافقی تنش ها و درگیری‌های میان خانواده ها بسیار کمتر از طلاق یک طرفه می باشد.

-راجع به دادخواست طلاق از طرف زن با توجه به دلایلی مثل عسر و حرج ادعای زن باید ملاحظه شده و به اثبات برسد. بنابراین همین امر سبب طولانی شدن دادرسی می‌شود. حتی امکان رد شدن درخواست طلاق از سوی زن نیز وجود دارد.

-در طلاق یک طرفه به سبب برخورد زن و شوهر از روی نفرت باهم زن و شوهر و خصوصاً فرزندان از نظر روحی دچار لطمه خواهند شد.

 شرایط طلاق توافقی

در سال‌های اخیر شرایط طلاق توافقی دچار تغییر شده است. پس از آن که زن و شوهر درخواست طلاق توافقی را خواستند ثبت کنند باید اطلاعات خود را در سامانه مربوط به مرکز مشاوره خانواده و غربالگری به شکل اجباری رجوع نموده و ثبت نمایند. اما در این مسیر امکان دارد که مرکز مشاوره آن ها را از درخواست خود منصرف نماید.

چنان چه زن و شوهر نسبت به درخواست خود چشم‌پوشی نکنند، گواهی عدم انصراف از طلاق توافقی را به آن ها خواهد داد. بنابراین به منظور انجام طلاق توافقی باید پیش از جاری شدن صیغه طلاق زن و شوهر حتما به مراکز مشاوره خانواده رجوع کنند و گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت نمایند. بعد از آن که این مراحل طی شد، در یک زمان سه ماهه بعد از ابلاغ حکم طلاق از سوی دادگاه باید به دفترخانه رسمی طلاق مراجعه کنند تا صیغه طلاق جاری شود. نکته قابل توجه آن که اگر مرد پیش از طلاق توافقی پشیمان گردد و در دفترخانه ثبت طلاق حضور نیابد طلاق انجام نمی شود و لغو خواهد شد، اما اگر این پشیمانی از طرف زن انجام شود، مرد این امکان را دارد که تنهایی برای طلاق حاضر شود.

این نکته را هم باید در نظر داشت که چنان چه زن یا حتی وکیل طلاق(وکیل طلاق در بندر عباس) در دفترخانه به منظور ثبت طلاق حاضر نشود، این احتمال  کمتر وجود دارد که دادگاه گواهی طلاق را  بی ان که زن راضی باشد صادر کند.

آیا پس از طلاق توافقی میتوان نام همسر را از شناسنامه حذف کرد ؟ حذف نام همسر از شناسنامه چگونه است برای اطلاع از این موضوع مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.برای حل این مشکل وکیل طلاق در اصفهان از طریق سایت دادیار به شما مشاوره ها واطلاعات لازم را میدهد تا به راحتی مشکلات خود را حل نمایید.

طلاق توافقی
طلاق توافقی

مدارک ضروری برای ثبت طلاق توافقی

در ثبت طلاق حتی اگر به شکل توافقی هم باشد باید مدارکی در اختیار زن و شوهر باشد تا این طلاق ثبت شود ازجمله

-شناسنامه و کارت ملی زوجه،

-قباله نامه و کپی آن که اگر گم شده باشد یا وجود نداشته باشد رونوشت آن را می‌توان در دفتر خانه ای که در زمان انعقاد عقد ازدواج انجام شده است از آن دفترخانه تهیه نمود.

– ارائه گواهی عدم بارداری زن یا اگر زن باکره باشد گواهی بکارت او

-توافق نامه کتبی راجع به موضوعاتی که بین زن و شوهر توافق شده است و به امضای دو طرف رسیده است. گواهی عدم سازش که از طرف مراکز مشاوره طلاق اخذ می‌شود که البته تاریخ صدور آن نباید بیش از سه ماه باشد.

 طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور

چنان چه یکی از زن و شوهر یا هر دو آن ها در خارج از ایران ساکن و مقیم باشد آن ها نیز باید به منظور اخذ طلاق توافقی مراحلی را طی کنند. به منظور این کار ضرورت دارد شخصی که در ایران حضور دارد وکالت دریافت کند. این وکالت از سوی سفارت ایران تنظیم می‌شود و به دست وکیل می رسد. پس از آن که مدارک ضروری ارائه شد و زن و شوهر به توافق رسیدند این امکان را خواهند داشت که توافق انجام شده راجع به طلاق را به نتیجه مطلوب آن برسانند و طلاق توافقی به وسیله وکیل انجام شود.

آثار عدم ثبت طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور

چنان چه زن و شوهری که در خارج از کشور اقامت دارند، راجع به ثبت طلاق اصولی را انجام ندهند، آثار سویی متوجه آنان خواهد بود. اگر در ایران طلاق توافقی انجام نشود، زن و شوهر همچنان زن و شوهر و در عقد ازدواج قرار خواهند داشت و چنان چه زن مجدداً ازدواج را منعقد کند، این مورد از موارد چند شوهری تلقی خواهد شد.

و زن به زنای محصنه متهم می شود. مضاف بر آن چنان چه فرزندی در این میان به دنیا بیاید، به سبب آن که قوانین راجع به این موضوع را رعایت نکرده است، فرزند تابعیت نامشخص خواهد داشت. حتی مرد قادر است از زن شکایت کرده و او را ممنوع الخروج نماید و به زنای محصنه متهم کند. علاوه بر این موضوع همه توافقاتی که میان زن و شوهر انجام شده است ، یعنی مهریه و نفقه و بذل و بخشش مهریه که از سوی زن انجام گرفته است لغو شده و قادر است مجدداً راجع به مهریه اقدام نماید.

 گواهی بکارت و آزمایش بارداری پیش از صدور حکم طلاق دادگاه

زن باید نسبت به باردار بودن یا نبودن خود اقدام نماید که در این مورد سه فرض قابل تصور است:

فرض اول: اگر زنی باکره باشد و میان زن و شوهر رابطه نزدیکی انجام نشده باشد. این موضوع باید از طرف زن به دادگاه محرز شود که زن باید به پزشکی قانونی رجوع کرده و گواهی بکارت خود را اخذ نماید.

فرض دوم: بر آن است که زن بیش از ۵۰ سال سن دارد و نیازی به آزمایشاتی از این دست نخواهد داشت. چون زن بالای ۵۰ سال یائسه تلقی می شود و امکان بارداری برای او جاری نمی باشد.

فرض سوم: زن نه باکره است و نه یائسه. در این حالت آزمایش بارداری ضرورت دارد که انجام شود. پس از آن که جواب آزمایش به مرجع قضایی ارسال شد، رای طلاق ابلاغ می شود. نکته قابل توجه آن که در بخشی از دفاتر ارائه جواب آزمایش پیش از صدور حکم ضرورت دارد. در برخی دیگر هم ارائه آن به بعد از ثبت طلاق موکول خواهد شد.

طلاق توافقی
طلاق توافقی

حضانت فرزند یا فرزندان در طلاق توافقی

در طلاق توافقی از جمله نکات بسیار مهم فرزند یا فرزندان مشترک در طلاق توافقی می‌باشد که دو طرف باید نسبت به آن توافق کنند. حضانت و نگهداری از فرزندان به طور کلی تا ۳۷ سالگی بر عهده مادر قرار دارد. اما چنان چه سن دختر بیش از ۹ سال باشد  و پسر هم بیش از ۱۵ سال سن داشته باشد، از سن حضانت بیرون می‌رود و دادگاه راجع به حضانت آن ها اتخاذ تصمیم می نماید.

در طلاق توافقی این موضوع بر دوش زن و شوهر قرار دارد و شخصاً باید نسبت به حضانت فرزندان توافق کنند. مضاف بر حضانت فرزند در همین‌جا باید پدر و مادری که از هم طلاق گرفته اند، نیز تعیین تکلیف گردد که در چه زمانی و چه مکانی ملاقات فرزند انجام شود. مثلاً مدت زمان ملاقات فرزندان چه وقت به چه وقت باشد و چند وقت یک بار انجام شود.

 مهریه زن در طلاق توافقی

مهریه زن در طلاق توافقی به دو شکل قابل تعیین تکلیف می باشد. مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه. در مورد مهریه عندالمطالبه که قبلاً هم در قانون به آن اشاره شده است که زن هر زمان که بخواهد قادر است آن را مطالبه کند. اما در مورد مهریه عند استطاعه باید قدرت پرداخت مرد در نظر گرفته شود که آیا مرد توانایی کافی برای پرداخت مهریه را دارد یا خیر.

مهریه زن از موارد حساس در مورد طلاق می باشد که همواره اختلافاتی را در در سر راه زن و شوهر قرار می دهد. اگر طلاق به شکل توافقی انجام شود در مورد مهریه نیز توافق صورت می گیرد و دو طرف راجع به آن توافق کرده و بعد اقدام به جدایی می کنند و قادر است در طلاق توافقی پول یا بخشی از مهریه را هبه نماید.

البته ضرورت دارد که این موضوع یادآوری شود که در طلاق توافقی دریافت همه مهریه عمومیت نخواهد داشت. چون اگر زن و مرد با هم راجع به طلاق توافق کنند، مرد قادر است مهریه را بهانه ای قرار دهد و از جاری کردن صیغه طلاق خودداری کند. بنابراین چنان چه زن خواهان مهریه باشد و بخواهد آن را به طور کامل دریافت کند، باید از گزینه طلاق توافقی بهره ببرد.

طلاق توافقی
طلاق توافقی

مشاوره اجباری طلاق توافقی

ضرورت انجام مشاوره در طلاق توافقی بر طبق قانون اتخاذ شده از قانون حمایت خانواده می‌باشد که در سال ۱۳۹۱ به تصویب رسیده است . در ماده ۲۵ قانون مذکور موضوع ارجاع طلاق توافقی به مشاوره از جمله تکلیف و الزامات دادگاه خانواده در نظر گرفته شده است و در حقیقت در دادگاه خانواده بدون دریافت نظر مشاوره خانواده امکان ندارد، بتوان اقدام به صدور رای گواهی عدم امکان سازش کند.

از آن جایی که در این ماده عبارت باید ثبت شده قید شده است این ماده نشان می دهد که دادگاه برای انجام مشاوره خانواده اختیار را نخواهد داشت بلکه الزام و تکلیف دارد که حتماً پیش از انجام طلاق زن و شوهر را به مشاوره خانواده ارجاع دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *