رجوع در طلاق چیست؟
وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی رجوع در طلاق چیست؟ و شرایط رجوع در طلاق پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
مفهوم رجوع
از نظر لغوی رجوع به معنای مراجعه کردن و در مورد طلاق به مفهوم مراجعه مرد به زن بعد از جاری شدن صیغه طلاق می باشد. در هر طلاقی که رجوع در آن وجود داشته باشد رابطه زناشویی زن و مرد پس از آن که رجوع اتفاق میافتد و قانونی می باشد و نیازی به جاری شدن صیغه ی ازدواج مجدد نخواهد داشت.حال پیشنهاد سایت دادیار به شما عزیزان این است که با وکلای تخصصی دادیار از جمله وکیل طلاق در شیراز و وکیل طلاق در بندر عباس و وکیل طلاق در اصفهان مشورت کنید تا به راحتی و به صورت هر چه سریعتر به حل مشکلات خود در زمینه های حقوقی/ملکی/طلاق/مهریه و… بپردازید.البته که برای اطلاعات بیشتر در زمینه نفقه و مهریه بهتر است با وکیل مهریه در شیراز مشورت نمایید و از ایشان مشاوره های لازم را دریافت نمایید.

شرایط جاری شدن رجوع
-رجوع باید از طرف مرد انجام گیرد .
– رجوع در هنگام عده میسر است.
– رجوع به شکل گفتاری و رفتاری امکان پذیر است.
برای رجوع نیازی به خوانده شدن صیغه عقد نکاح مجدد نمی باشد.
مفهوم عده
در مورد دوم از اصطلاح عده استفاده شده است که مقصود از آن مدتی است که تا انقضا و پایان آن زنی که عقد نکاح او از بین رفته است ، قادر نیست شوهر دیگری را برگزیند. مدت زمان عده در موارد متفاوت مختلف است.
مثلاً مدت زمان عده وفات چهار ماه و ده روز و عده طلاق سه ماه و ده روز است. اما در این جا مقصود عده بعد از طلاق است . در مورد نکاح دائم عده طلاق سه ماه پاکی از عدت ماهانه می باشد. اگر زن یائسه نباشد و قاعدگی نداشته باشد عده در این حالت سه ماه خواهد بود. راجع به زن باردار مدت زمان عده تا خاتمه ی بارداری خواهد بود و راجع به زن یائسه و زنی که بین او و شوهرش رابطه نزدیکی برقرار نشده باشد، عدهای جاری نیست.
در مورد سوم که در بالا ذکر شد به پذیرش رجوع به شکل گفتاری و رفتاری اشاره شده است. مقصود از رجوع به شکل گفتاری آن است که من مرد با کلمات محبت آمیز تمایل خود را به برگشتن به زن نشان دهد و مقصود از رجوع عملی آن است که مرد با اعمال و رفتار خود تقاضای زندگی مشترک مجدد را کند. که این اعمال میتواند بغل کردن و بوسیدن باشد.

اثبات رجوع
عمل رجوع در طلاق یک طرفه می باشد و با قصد مرد و بعد از طلاق رجعی و در مواردی در طلاق بائن صورت میپذیرد. عمل رجوع نیازمند تشریفات نیست. اما باید ثابت شود در دوره عده بقیه شرایط دوران نکاح به جای مانده است و نفقه نیز به زن تعلق می گیرد. فقط تشریفات الزامی ثبت رجوع یک ماه بعد از آن باید در دفتر اسناد رسمی ازدواج و طلاق به ثبت برسد.
انواع طلاق
به طور کلی طلاق به دو دسته تقسیم می شود : طلاق بائن و طلاق رجعی. هر یک آثار حقوقی متفاوتی دارند. قاضی در دادگاه وقتی حکم طلاقی را صادر می کند حتما در حکم عنوان رجعی یا بائن بودن آن را درج می نماید.
طلاق رجعی
در طلاقی که رجعی است مرد می تواند در مدت عده به زن رجوع نماید و نیازی به نکاح مجدد نمی باشد و می تواند به همان زندگی قبل برگردد. از جمله آثاری که می توان برای طلاق رجعی بر شمرد در ذیل آورده ایم:
1- در مدت عده طلاق رجعی مرد باید نفقه اش را به زوجه بپردازد.
.2- زن وشوهر در دوره عده در طلاق رجعی از هم ارث می برند
.3- زن در دوره عده در جدایی رجعی قادر نخواهد بود با مرد دیگری ازدواج کند.
4- مرد در دوره عده زن خود این امکان را ندارد با خواهر زنش ازدواج نماید و برای نکاح با خواهر زاده یا برادر زاده اش هم باید از زن اجازه بگیرد.
5- مرد برای نکاح در دوره عده زن خود در طلاق رجعی باید از دادگاه اذن بگیرد.
6- اگر زن در دوره عده در طلاق رجعی رابطه نامشروعی برقرار کند درست مثل رابطه زن شوهردار می باشد.
طلاق بائن
در طلاق بائن زن و مرد به طور کامل از هم جدا شده و مرد حق رجوع به زن را نخواهد داشت و اگر مرد اراده نماید که دوباره با زنش که او را طلاق داده ازدواج نماید باید تا پایان مدت عده در طلاق صبر نماید و بعد از آن دوباره زن سابقش را به نکاح خود در آورد. نکته قابل توجه این است که در طلاق بائن همه حق و حقوقی که به زن و شوهر در طلاق رجعی تعلق می گرفت از بین می رود.
بنابر این می توان این طور خلاصه نمود که همه طلاق ها رجعی هستند جز این که شرایطی داشته باشند که در ذیل به آن ها اشاره می کنیم: 1- اگر طلاق پیش از زناشویی اتفاق بیفتد بدین معنی که اگر مردی پیش از نزدیکی زن خود را طلاق دهد این نوع طلاق بائن خواهد بود.2- طلاق زن یائسه هم از نوع بائن است . زن یائسه کیست؟ یائسگی حدودا در سنین بین 45 تا 55 سالگی اتفاق می افتد و از ویژگی های طبیعی زنان می باشد در این ایام تخمدان ها هورمون زنانه کم تری به ویژه استروژن ترشح می کند. اول قائدگی در زن نامنظم می شود پس از آن کامل عادت او قطع می گردد. اگر زنی یک سال تمام عادت نشود یائسه است. پیرو مطلب قبلی باید بگوییم اگر مردی زن یائسه اش را طلاق دهد این طلاق بائن خواهد بود و مرد بدون نکاح تازه قادر نخواهد بود به زندگی مشترک برگردد.3- وقتی زنی به دلیل بیزاری ازشوهرش مالی به او بدهد و طلاق بگیرد حال چه مال برابر با مهریه ی او باشد یا بیشتر یا کم تر از مهریه زن باشد فرقی نمی کند. این نوع طلاق هم از جمله طلاق های بائن است4- وقتی زن و مرد هردو از هم بیزار باشند اما در این حالت مالی که زن به مرد می دهد
نمی تواند بیش از صداق او باشد. اگر در طلاقی که خلع یا مبارات است زن از مبلغی که به مرد داده است پشیمان شود و آن را پس بگیرد طلاق از بائن رجعی می شود.5- نوع دیگری از طلاق بائن طلاقی است که از سه طلاق پست سر هم حاصل شده و شوهر در این حالت حق رجوع به زن را نخواهد داشت.
طلاق توافقی
یکی از اشکال های طلاق، طلاق توافقی میباشد که در متن قانون از آن تعریفی نیامده است. در واقع طلاق توافقی به آن نوع از طلاق اطلاق می شود که زن و مرد در آن توافق میکنند تا از هم جدا شوند و این توافق در رای دادگاه قید میشود و دارای ضمانت اجرای قانونی می باشد. با توجه به عنوان این طلاق، طلاق توافقی در حقیقت آن شکل از طلاق است که در آن همه موارد بستگی به توافق زن و شوهر خواهد داشت. آن ها به منظور فارغ شدن از هم توافقاتی را نسبت به هم انجام می دهند. این شکل از طلاق طلاق باین خواهند بود.
نکته ای که در طلاق توافقی قبل از هر چیز باید در نظر داشت این که رجوع در طلاق توافقی امکان پذیر است. در صورتی که حکم طلاق چه به شکل توافقی چه غیر توافقی قبل از برقراری نزدیکی بین زن و مرد جاری شود امکان رجوع به هیچ صورت میسر نیست و برای زوجیت زن و شوهر باید عقد نکاح به شکل مجدد جاری شود.

در قانون ایران به جهت حفظ و دوام خانواده بیشتر طلاق ها در دسته طلاق های رجعی واقع میشوند که امکان رجوع بین زن و مرد برقرار باشد اما در طلاق توافقی با توجه به این که این طلاق با تقاضا و تراضی زن و شوهر صورت میگیرد آن را جزو طلاقهای باین قرار دادند که این امر در حقیقت احترامی به توافقات و تراضی های قانونی صورت گرفته بین زن و شوهر بالغ تلقی میشود.
بنابراین امکان رجوع در طلاق توافقی میسر نیست. زن و شوهر در حالتی که بخواهند دوباره زندگی مشترک را از سر بگیرند باید ازدواج مجدد میان آن ها اتفاق می افتد.
اثبات واقعه رجوع در انواع طلاق
-در طلاق بائن مانند طلاق توافقی یا خلع فقط در موارد خاص رجوع میسر است. مثلاً در طلاق خلع هر زمان که زن در دوره عده از فدیه رجوع کند مرد حق را رجوع به او را کسب می نماید.
– در طلاق بائن که زن یائسه یا باکره باشد عدهای جاری نیست. به همین سبب طلاق و بذل مهریه قطعی خواهد بود و زن امکان رجوع نخواهد داشت.
-ثبت طلاق رجعی منوط به شهادت کتبی شاهد مبنی بر سکونت زن مطلقه در خانه مشترک تا انقضای مدت عده می باشد. جز این که زن موافق به ثبت باشد که در این حالت شهادت شهود ضرورتی ندارد.
-در صورت رجوع و ثبت آن تا یک ماه بعد از آن صورت جلسه طلاق رجعی باطل خواهد شد.
– در حالتی که مدت عده به پایان برسد و ادعای رجوع وجود نداشته باشد، طلاق ثبت میشود و سند آن صادر می گردد.
– در طلاق رجعی سند طلاق تا انقضای عده صادر نخواهد شد. چون صدور آن مشروط به عدم رجوع مرد می باشد.
– اصل بر عدم رجوع قرار دارد. جز این که رجوع به اثبات برسد.

– ثبت رجوع شرط صحت آن نمی باشد. بلکه مرد فقط متعهد به ثبت آن به عنوان تشریفات خواهد شد و عدم ثبت واقعه رجوع با شکایت زن و اعلام جرم از طرف دادستان دادگاه، مرد را به پرداخت جزای نقدی یا حبس از یک روز تا ۶ ماه محکوم خواهد نمود.
-رجوع بدون ثبت هم صحیح است و فقط ضمانت اجرا برای آن کفایت می کند.
– تداوم زندگی مشترک زن و شوهر در دوره عده به مفهوم رجوع نیست و اگر زن مدعی شود که مرد به او رجوع کرده لازم است که مرد آن را تایید کند .
-اقرار مرد مهمترین علت اثبات رجوع می باشد و الا به دشواری قادر خواهد بود آن را اثبات کند. جز این که دلایلی بر این واقعه موجود باشد.