توقیف اموال بابت مهریه چیست

توقیف اموال بابت مهریه
توقیف اموال بابت مهریه

وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی توقیف اموال بابت مهریه چیست؟ و شرایط توقیف اموال بابت مهریه پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.

مقدمه توقیف اموال بابت مهریه

امروزه به سبب مشکلاتی که در جامعه می باشد آمار طلاق هر روز افزایش می یابد تا جایی که همین موضوع سبب شده که موضوع مهریه بیشتر از قبل چالش برانگیز شود. درست است که مهریه حتی قبل  از طلاق هم قابلیت مطالبه را دارد، اما از دیدگاه عامه مردم عموماً دریافت مهریه بیشتر در هنگام جدایی زن و شوهر قابلیت طرح را خواهد داشت. مهریه مالی می باشد که به سبب عقد ازدواج چه دائم چه موقت به زن می رسد.

میزان مهریه در حالت دائم با توجه به توافق و رضایت زن و شوهر تعیین می‌شود و هر آن چه که دارای ارزش مالی و اقتصادی باشد یعنی قابل تبدیل به پول باشد از نظر عرف قابل قبول است و می‌تواند به عنوان مهریه به زن تعلق بگیرد. مانند پول و زمین و آپارتمان ملک و وسایل .

مهریه در عقد دائم و موقت

در زیر مهریه در نکاح دائم و موقت را بررسی می کنیم:

1- مهریه در عقد دائم

هنگامی که مالی مشخص و معین بین زن و شوهر با رضایت آن ها تعیین می‌شود و در قباله ازدواج درج می گردد مهریه به آن اطلاق می شود. البته این نکته را باید در نظر داشت که پیش از رابطه نزدیکی زن مستحق دریافت نیمی از مهریه و بعد از برقراری رابطه زناشویی زن کل مهریه را شامل زن می شود. مهرالمثل هم شکلی از مهریه می باشد که بین زن و شوهر تعیین شده است و با توجه به شان و جایگاه اجتماعی و اوضاع و احوال زن به او تعلق می گیرد و در این شکل از مهریه هنگامی که بعد از جاری شدن رابطه زناشویی مرد همسرش را طلاق می دهد مهرالمثل به زن تعلق خواهد گرفت. مهرالمتعه شکل دیگری از مهریه است که در این شکل از مهریه مقداری مهریه تعیین می شود و اگر مرد پیش از نزدیکی و مشخص نمودن مهریه زن خود را طلاق می دهد و مهرالمتعه شامل نخواهد شد.

2- مهریه در عقد موقت

توقیف اموال بابت مهریه
توقیف اموال بابت مهریه

در عقد موقت بر خلاف عقد دائم مشخص نمودن مهریه از ارکان اصلی عقد موقت محسوب می شود و مهریه ربطی به برقراری رابطه نزدیکی و عدم آن نخواهد داشت و مرد مکلف است کل مهریه را به زن بپردازد. اما چنان چه پیش از خاتمه ی مدت ازدواج مرد ادامه ی مدت را بذل کند و نزدیکی انجام نشده باشد نیمی از مهریه به زن تعلق می گیرد.

 توقیف اموال برای مهریه

ضمانت اجرا و شیوه‌های ویژه‌ای برای شرایطی که با وجود این که طرح دعوای حقوقی نسبت به مرد صورت گرفته اما مرد از پرداخت مهریه خودداری کند پیش‌بینی نموده است. در توقیف اموال برای مهریه  دو راه پیش روی فرد واقع شده است که هم بتوانند از طریق دادگاه هم از ثبت وارد عمل شوند. برای ثبت دادخواست به وسیله دادگاه زن باید دادخواست حقوقی مهریه خود را ارائه کند و توقیف اموال برای مهریه را از دادگاه خانواده تقاضا کند. زن قادر است با استعلام از پلیس راهور و سازمان‌ بورس و اداره ثبت اسناد و املاک کشور و بانک مرکزی که امکان دارد اطلاعاتی راجع به اموال  قابل توقیف مرد در اختیار داشته باشد در مورد آن ها اقدام نماید و به جهت دریافت مهریه آن ها را توقیف نماید.

توقیف اموال برای مهریه از طریق اجرای ثبت

قبل از هر کاری زن باید تحقیق کند که اموال مرد جز مستثنیات دین نباشد. چون در آن حالت بعد از توقیف با توجه به اطلاعاتی که در مورد آن صورت می گیرد مال توقیف شده از توقیف خارج خواهد شد و نکته دیگر این که ودیعه مسکن متناسب با شان مرد  باشد. یک منزل مسکونی متناسب با جایگاه او و  وسایل کار از مستثنیات دین تلقی می شود.

در روش توقیف اموال از طریق اجرای ثبت درخواست و صدور اجراییه از طریق اجرای ثبت، زن قادر است سند رسمی ازدواج را با خود همراه کرده و به دایره ی اجرای ثبت در اداره ثبت محل وقوع ازدواج مستقر در آن دایره ارائه می کند. بعد از آن ابلاغیه به شوهر انجام می‌شود و طی مدت ۱۰ روز مرد باید مهریه زن خود را پرداخت کند، اگر پرداخت نکرد به او تذکر داده می‌شود که طی مهلت سه روز زن باید اموالی از مرد معرفی کند که توقیف شود.

توقیف اموال مرد به جهت مهریه

توقیف اموال بابت مهریه
توقیف اموال بابت مهریه

زن و شوهر بعد از جاری شدن صیغه عقد نکاح حقوق و تعهداتی نسبت به هم پیدا می‌کند و عدم انجام این مسئولیت ها می‌تواند تبعاتی برای آن ها داشته باشد. مثلاً زن بعد از نکاح موظف است از همسرش تمکین کند. تمکین به دو مفهوم عام و خاص وجود دارد. تمکین عام به معنای انجام امور خانه و تمکین خاص به مفهوم عمل به امور زناشویی می باشد. در شرایطی که هر کدام از انواع تمکین توسط زن انجام نشود او ناشزه  خواهد بود و نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. اما مهریه شامل حال او می شود.

بعد از عقد نکاح مرد موظف است مهریه ای که بر دوش او قرار دارد به زن پرداخت کند و این موضوع با در نظر گرفتن عندالمطالبه و  و عندالاستطاعه بودن آن باید هنگامی که زن ان را مطالبه می‌کند پرداخت شود. عموما در خانواده های ایرانی نسبت به این موضوع توجهی نشان داده نمی شود و مهریه های سنگینی برای شخص مرد جاری می شود. وقتی زن و شوهر بعد از چند سال زندگی مشترک با اختلاف مواجه می شوند زن برای مطالبه حقوق خود و درخواست مهریه و نفقه اقداماتی را انجام می دهد. اگر مرد موافق به پرداخت مهریه نباشد و دارای مال و اموال باشد زن می تواند اقدام به توقیف دارایی مرد به منظور مهریه خواهد کرد. در شرایطی که مرد دارایی نداشته باشد با عنایت به دارایی و درآمد او و ملاحظه شرایط دیگر مهریه زن قسط بندی خواهد شد.

لیست اموال قابل توقیف در مقابل مهریه

با توجه به این که موضوع  توقیف اموال مرد به جهت مهریه است باید اول ملاحظه کرد که چه اموالی از مرد قابل توقیف می باشد. بر اساس ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی هر چیزی که مالکیت داشته و قابلیت تملک را داشته باشد می توان به عنوان مهریه قرار داد. به طور کلی رسم رایج بر آن است که سکه به عنوان مهریه زن در نظر گرفته می شود که تعداد آن با عنایت به نظر زن و مرد و خانواده‌های آن ها فرق می‌کند. اموال منقول و غیرمنقول که مالکیت آن در اختیار مرد است می‌تواند به عنوان مهریه توقیف نمود. مثلاً آپارتمان ماشین زمین سهام بورس و موبایل  و حساب بانکی در شرایطی که شوهر زن، کارمند باشد قسمتی از حقوق او قابل توقیف کردن می باشد .

مستثنیات دین در توقیف اموال مرد به سبب مهریه

این موضوع بسیار حائز اهمیت است و از موضوعات چالش برانگیز در حوزه مباحث حقوقی می باشد. نکته قابل توجه این که دسته ای از  اموال و دارایی مرد قابل توقیف نمی باشد. مثلاً خانه ای که به نام مرد باشد اما در آن اقامت گزیده است جز مستثنیات دین تلقی می‌شود و قابل توقیف نیست. اتومبیلی که باعث امرار معاش مرد است و از آن کسب درآمد می‌کند و همچنین لوازمی که در صورت توقیف آن زندگی مرد به سختی بیفتد هم هم نمی توان توقیف کرد.

شیوه توقیف اموال مرد برای مهریه

توقیف اموال شوهر به منظور پرداخت مهریه بدین شکل عمل می‌شود که زن اول باید به وسیله اجرای ثبت اقدام کند. در شرایطی که اقدامی از طرف مرد برای اعطای مهریه انجام نشد او قادر است استعلام دارایی مرد را به اضافه اطلاعات حساب بانکی او را به دادگاه تقدیم نماید.

باید توجه داشت در صورتی که استعلامی در اختیار نداشته باشد، زن قادر است یک درخواست جهت استعلام دارایی مرد به دادگاه ارائه کند. چنان چه مرد با تقاضای زن به منظور توقیف دارایی او آن ها را به شخص دیگری واگذار کند با زهم این اموال همچنان قابل توقیف خواهد بود و دادگاه آن ها را برای مهریه توقیف می نماید. نکته ای که باید به آن اشاره کرد و قابل تاکید است آن که مستثنیات دین قابل توقیف نمی‌باشند.

مدت زمان توقیف اموال مرد به منظور پرداخت مهریه

توقیف اموال بابت مهریه
توقیف اموال بابت مهریه

پاسخ به این سوال که توقیف دارایی مرد جهت پرداخت مهریه چقدر زمان می برد، جواب دقیق و مشخصی نمی‌توان داد و منوط به دارایی ها و اموال مرد می باشد و این که زن چه موقع برای مطالبات توقیف مبادرت می‌کند و این که در این پرونده از وکیل استفاده کند یا نه متفاوت خواهد بو.د اما توصیه گروه حقوقی دادسرایار در این زمینه این است که از وکیل متخصص مهریه به جهت توقیف اموال مرد به منظور دستیابی به نتیجه مطلوب یعنی اخذ مهریه باید بهره برد.

توقیف اتومبیل جهت پرداخت مهریه  در صورتی که مرد با ان کسب درامد کند قابلیت توقیف نخواهد داشت و  زن قادر نیست برای توقیف آن اقدام نماید. مثلاً چنان چه مهریه زن ۱۱۰ سکه باشد و شغل مرد از جمله مشاغل آزاد باشد و خانه‌ای به نام مرد باشد و فقط دارای یک اتومبیل باشد و شغل او تاکسی باشد از از آن کسب درآمد و امرار معاش کند، زن  قادر نیست اتومبیل را به عنوان مهریه توقیف نماید. در شرایطی که همه شرایط فوق وجود داشته باشد با این تفاوت که مرد به وسیله ماشین امرار معاش نکند زن قادر است آن را توقیف کند.

مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

شیوه مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به این صورت است که زن یا وکیل او باید با در اختیار داشتن مدارک و اسنادی مثل قباله ازدواج و شناسنامه به دفتری که عقد نکاح در آن جاری شده است رجوع کند. سردفتر باید اجراییه ای را آماده نموده و او را به اداره ثبت بفرستد. بعد از انجام مراحل فوق ، مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت  صورت می گیرد.  و بعد از ابلاغ به مرد، او  الزاماً نسبت به پرداخت مهریه باید اقدام کند  و الا در این حالت زن قادر است برای توقیف حساب مرد و دارایی او به جهت پرداخت مهریه مبادرت نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *