اسید پاشی چیست؟

وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی اسید پاشی چیست؟و شرایط اسید پاشی چیست؟پرداخته تا به بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.

مقدمه اسید پاشی :

یکی از جرایمی که قانون با آن برخورد جدی کرده است و مجازات برای آن مشخص کرده است جرم اسید باشی میباشد متاسفانه جرم اسیدپاشی در طی سال های اخیر زیاد شده است. با این وجود که قانون گذار برای جرم اسیدپاشی  مجازات مشخص کرده است. اما به این خاطر که این جرم زیاد اتفاق می افتد به منظور پیشگیری از جرم اسیدپاشی قانون گذار قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن را تصویب کرده است که بر اساس این قانون مجازات مرتکبین مورد تشدید قرار می‌گیرد.

اسیدپاشی بر اساس قانون موقعی اتفاق می‌افتد که هر شخصی به طور عمدی پاشیدن اسید و یا هر نوع ترکیبات شیمیایی دیگر با هر مقدار غلظت سبب جنایت بر نفس/ عضو/ منفعت گردد. در حالت مطالبه از ناحیه مجنی علیه  و یا اولیای دم حسب مورد با رعایت نمودن شرایط عمومی و خصوصی قصاص به قصاص نفس یا قصاص عضو گرفتار می شود و در غیر این حالت بر اساس قانون دیه و تعزیر مجازات می گردد.

به بیان دیگر برای به وجود آمدن جرم اسیدپاشی بایستی گفت که اول فردی که این کار را انجام می دهد باید به صورت عمدی و با آگاهی انجام دهد و دوما این که عمل پاشیدن اسید سبب نقص و یا آسیبی به یکی از اعضای بدن شخص شود یا به عبارتی دیگر پاشیدن عمدی اسید یا هر نوع از ترکیبات شیمیایی دیگر بر روی صورت و بدن افراد اسید پاشی گفته می شود.

فردی که اسید را می پاشد با قصد و آگاهی از عواقب کار و با انگیزه هایی همچون انتقام جویی/ ناموسی/ عشقی/ اخاذی و ….. همچین کاری انجام می دهد و با این عمل نعمت زیبایی و سلامتی را از فرد می گیرد

.  در این حالت متوجه می‌شویم که جرم اسیدپاشی اتفاق افتاده و موجب مجازات قرارمی گیرد.

انگیزه‌های اسیدپاشی:

انگیزه های این جرم  تنوع زیادی دارد که ما به اصلی ترین آن ها می پردازیم

مختل کردن زندگی بعد از طلاق(وکیل طلاق در شیراز/ وکیل طلاق در بندر عباس / وکیل طلاق در اصفهان)

اختلافات خانوادگی و انگیزه وارد نمودن آسیب به همسر پیشین وی  و یا ریختن اسید بر سر و بدن همسر دوم به وسیله همسر اول از ارکان مهم این جرم می باشد.

انتقام گیری عاشقانه:

امکان دارد دو نفر مدت طولانی با هم در ارتباط باشند که این دو نفر اتفاقاً قصد ازدواج هم دارند اما به خاطر مشکلاتی رابطه آنها منتفی می شود و به هم میخورد دختری که در این ارتباط است پس از تمام شدن این رابطه حالا تصمیم گرفته که با یکی از خویشاوندان خود ازدواج نماید و در شرف ازدواج با وی می باشد اما ناگهان متوجه می گردد که طرف مقابل او در رابطه قبلی از این جریان مطلع شده است و او را مورد تهدید قرار می دهد بنا به آن یک روز به دست آن شخص که در رابطه قبلی با او بوده است با اسید می سوزد و به گونه‌ای آن فرد انتقام می‌گیرد.

وجود انگیزه های دینی و مذهبی:

چندی پیش افرادی بودند که به صورت خودسرانه با بی حجابی و یا بد حجابی زنان برخورد می کردند که با ریختن اسید بر روی صورت این زنان اعتراض خود را نشان می‌دادند البته خوشبختانه توسط قوه قضاییه شناسایی شدند.

کینه های قدیمی:

بعضی وقت ها یک کینه کهنه مشکلات فراوانی به همراه خود دارد که یکی از آن مشکلات سبب وقوع همین جرم اسیدپاشی می شود.

باید بیان گردد که اسید پاشی در بعضی اوقات به منظور سرقت و اخاذی هم محقق می گردد به طور مثال چندین سال پیش چند جوان با تهدید به پاشیدن اسید دست به اخاذی و سرقت می زدند.

همچنین اینکه اختلافات خانوادگی هم یکی از دلایل شایع برای پاشیدن اسید در جامعه کنونی می باشد در خیلی از پرونده ها دیده شده که مثلاً شوهری بر روی صورت همسرش تنها برای یک شک اشتباه اسید ریخته است و یا این مورد که همسر اول مردی بعد از از اینکه متوجه می شود شوهرش زن دوم اختیار کرده بر روی صورت زن دوم مرد اسید می پاشد.

معاونت در اسد پاشی:

همان طور که میدانید هر جرمی به منظور ارتکاب و محقق شدن احتیاج به فاعل دارد یعنی این که فردی که مرتکب جرم واقع شود  و به کسی که در ارتکاب جرم به صورت مستقیم مداخله می کند فاعل جرم می گویند

این فرد عنصر مادی جرم را که منظور این جا پاشیدن اسید بر روی صورت و بدن شخصی دیگر است را انجام می دهند  و به عنوان فاعل جرم اسیدپاشی می باشد.

در این جا سوالاتی به وجود می آید خوب چه کسی به منظور این کار به او اسید داده است  و یا به عبارتی چه شخصی در محقق شدن این جرم عامل راحت کننده برای وقوع این جرم بوده است؟ بله حدس شما درست است جواب همه این سوالات وابسته بر شخص معاون جرم است پس با این حساب معاون جرم اسیدپاشی شخصی میباشد که به شکلی جرم اسیدپاشی را تسهیل می بخشد و یا حتی ممکن است شخص فاعل را ترغیب نماید و یا تطمیع کند و حتی امکان دارد که اسباب و لوازم ارتکاب جرم را فراهم کند.

عفو  اولیای دم در اسید پاشی:

چنان چه در جریان جرم اسیدپاشی اولیای دم اقدام به عفو نمایند باعث نمی شود که پرونده اسیدپاشی مختومه گردد و این قضیه به این دلیل است که عمل اسید پاشی باعث بی نظمی و بی امنیتی در جامعه می شود و بر اساس قانون تعزیرات حبس دارد. باید گفته شود مجازات معاون در هر جرمی بر اساس مجازات فاعل اصلی و مباشر جرم اصلی مشخص می گردد به همین ترتیب مجازات معاون جرم اسید پاشی در قانون ایران بر حسب ذیل می باشد:

چنان چه مجازات قانونی مرتکب سلب حیات باشد معاون جرم اسید پاشی هم حبس تعزیری درجه دو می باشد یعنی چیزی حدود پانزده تا بیست و پنج سال حبس.

اگر مجازات قانونی مرتکب اصلی جرم اسید پاشی قصاص عضو باشد معاون این جرم هم به حبس تعزیری درجه سه یعنی چیزی حدود ده سال تا پانزده سال زندان است.

و اگر مجازات شخص مرتکب قصاص نباشد یا به هر دلیلی قصاص نفس یا عضو اجرا نگردد معاون به یک درجه پایین تر از مجازات تعزیری مرتکب اصلی دچار می گردد.

مجازات جرم اسید پاشی:

اولین قانونی که برای مجازات اسیدپاشی به وجود آمد مربوط به سال هزار وسیصد و سی و هفت بود که در آن زمان به منظور برخورد با جرم اسیدپاشی بین دو سال تا هفت سال زندان مطرح کرده بودند اما بعد که قانون مجازات اسلامی به وجود آمد فرد اسیدپاش پس از از انجام دادن این جرم به پرداختن دیه و همین طور ارش جزایی محکوم می شود.

و از لحاظ جنبه عمومی هم حداکثر به مدت زمان پنج سال زندان بایستی اشاره کرد البته به نظر می رسد که این مجازات برای چنین جرمی خیلی جزئی می باشد در خصوص این جرم قصاص به دیه جایش را میدهد به این دلیل که اسیدپاشی مجازات قصاص ندارد باعث نمی شود که مجرم از ارتکاب به جرم دوری کند و از ترس قصاص سمت چنین کاری نرود.

اما در سال نود و دو در قانون جدید اگر اسید پاشی روی صورت و بدن شخصی سبب قتل عمومی شد مجازات قصاص نفس را به دنبال دارد اما اگر ولی دم آن اسیدپاش را ببخشند یا اینکه دیه را جایگزین قصاص کنند باز هم به این دلیل که کار وی باعث مختل شدن نظم و امنیت شده است و با استفاده از ماده ششصد و دوازده  قانون تعزیرات به مدت زمان سه سال تا ده سال حبس تعزیری برای فرد اسیدپاش انجام میشود.

لازم به ذکر است موقعی که شخصی سبب انجام جرم اسیدپاشی شود و شاکی خاصی نداشته باشد و یا حتی شاکی او از قصاص بگذرد و یا اینکه به هر دلیل دیگری قصاص انجام نشود مرتکب مجازات ذیل را را به همراه دارد

اگر در مورد جنایت بر نفس و جنایت منجر به متغیر شدن دائمی شکل صورت شخص مجازات حبس تعزیری درجه یک انجام می شود.

در مورد جنایت بر عضو اگر باعث مرض دایمی یا از دست دادن یکی از حواس مجنی علیه  و یا قطع نمودن از اعضای فرد شود مجازات حبس تعزیری درجه دو انجام می شود.

اگر باعث نقصان و یا تضعیف دائمی یکی از اعضای بدن یا منفعت آن ها گردد و یا باعث از بین رفتن قسمتی از عضو شود با این وجود که عضو از کار نیفتد به مجازات حبس تعزیری درجه سهمحکوم می‌گردد و چنانچه باعث صدمه بدنی شخص‌دیگر شود به مجازات حبس تعزیری درجه چهار گرفتار می شود.

همچنین باید لحاظ گردد که در مورد مجازات جرم اسیدپاشی هیچگونه تعویق و تعلیق وجود ندارد و به عبارتی این جرم مشمول تخفیف نمی شود.

مرجع صالح رسیدگی به اسیدپاشی:

در صورتی که عمل اسیدپاشی سبب آسیب هایی گردد که موجب مجازات سلب حیات برای شخص جانی باشد و یا این که منجر به پرداخت نصف دیه کامل یا بیشتر از آن گردد.

مثلاً فرد قربانی شنوایی هر دو گوش خود را از دست بدهد رسیدگی کردن به این جرم در دادگاه کیفری یک می باشد و خارج از این صورت مطابق با اصل رفتار می گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *