قرار ممنوع الخروجی از کشور چیست؟
وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی قرار ممنوع الخروجی از کشور چیست؟و شرایط قرار ممنوع الخروجی از کشور چیست؟پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
مقدمه قرار ممنوع الخروجی از کشور :
در گذشته در مورد خروج از کشور قوانین و مقررات خاصی وجود نداشت و افراد بدون هیچ مجوزی و براحتی می توانستند از کشور خارج شوند.اما بدیهی است که در حال حاضر خروج غیر قانونی از کشور جرم محسوب می شود .

با وجود سخت گیری ها و قوانین، همواره شاهد خروج غیر قانونی از کشور توسط هموطنان هستیم .در سال ۱۳۵۱ قانون گذرنامه به تصویب رسید که در آن قانون به دوصورت رفتار مجرمانه خروج از کشور مورد برسی قرار می گیرد.
- وقتی که فرد به صورت غیر قانونی خارج شود.
- هنگامی که خروج فرد به وسیله ی فرد دیگر صورت گیرد.
این قانون مقرر کرد افرادی که می خواهند از کشور خارج شوند، باید گذرنامه تهیه کنند که فقط توسط مراجع ذیصلاح به ایشان داده می شود . ثبت نام گذرنامه نیز بسیار آسان است. اما شرایطی دارد به طوری که افراد می توانند با مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ و پرداخت هزینه ها در خواست گذر نامه را صادر کنند .
افراد برای اخذ گذر نامه باید دو نکته را مد نظر قرار بدهند. یکی آن که به سن قانونی رسیده باشند و دیگر آن که هزینه ها را پرداخت کنند .
مفهوم گذرنامه:
پاسپورت یا گذرنامه سند هویتی می باشد که به دارنده آن اذن عبور و مرور در مرزهای بین المللی را می دهد. گذرنامه از ابتدای پیدایش خود در قالب امان نامه تا مدل امروزی خود دوره های مختلفی را گذراند.
مدتی طول کشید تا ایران هم به کشورهای صادرکننده گذرنامه اضافه شد. گذرنامه در واقع هم مجوز خروج از کشور می باشد هم ضمانت نامه امنیت و حقوق مسافر در حوزه کشورهای دیگر است. کاربرد ابتدایی گذرنامه پیرو سیاست داخلی و حقوق شهروندی می باشد و کاربرد ثانویه آن تابع قدرت سیاسی و بین المللی کشور صادر کننده گذرنامه است. منهای کره جنوبی در این کشور مردم حق سفر به بیرون از کشور را ندارند اما در سایر دنیا. صرف داشتن گذرنامه کفایت نمی کند.
کشور مقصد هم باید شهروند کشور مبدا را قبول نماید و اعتبار گذرنامه همین جا مشخص می شود. بنابراین با این مدرک دولت مربوطه از دیگر دولتها اجازه میخواهد تا به شهروندان مربوطه اجازه عبور یا ورود به خاک آن کشور را بدهند.
به اجازه ای که به این هدف از دیگر کشورها اخذ میشود روادید ویزا اطلاق می شود. پس گذرنامه نوعی سند است که در کشور، توسط ماموران ذیصلاح برای افراد صادر می شود به منظور خروج از کشور . تبعه ی ایران می بایست برای خروج از کشور گذرنامه داشته باشند و اگر غیر از آن باشد و یا بخواهند با گذر نامه جعلی خارج شوند ماموران به صورت قانونی اقدام می کنند .
انواع گذر نامه
گذر نامه به سه دسته تقسیم می شود:
- گذر نامه سیاسی
- گذرنامه خدمت
- گذرنامه عادی
که اشکال و رنگ و تعداد برگه هایشان با هم متفاوت است و راه تمایز آن ها از هم نیز این است . نکته ی دیگر آن است که وزارت امور خارجه در صورت ماموریت های سیاسی می تواند از برگه های سیاسی استفاده کند .
گذر نامه سیاسی:
گذر نامه ی سیاسی مخصوص تمامی شخصیت های سیاسی است که شامل رهبر و رئیس جمهور و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس قوه قضاییه اعضای شورای نگهبان و تولیت آستان قدس رضوی و وزرا و دیگر شخصیت های برجسته سیاسی می باشد . برای همسران شخصیت های سیاسی، گذرنامه های سیاسی جداگانه ای صادر می شود .
گذر نامه خدمت:

وزارت امور خارجه ایران این نوع از گذر نامه را برای افرادی صادر می کنند که در خدمت نظام هستند. اعم از شخصیت های دولتی و لشکری و کشوری . لازم به ذکر است که اعتبار این گذر نامه یک سال می باشد به جز برای افرادی که به صورت ثابت در خدمت دولت هستند .
گذرنامه عادی:
صدور گذرنامه عادی بر عهده ی پلیس +۱۰ می باشد . آیین نامه ی اجرایی قانون گذر نامه شرایط و قوانین تمدید گذر نامه را بیان کرده است . تمامی افراد می توانند به راحتی گذر نامه ی خود را اخذ کنند . دانشجویان و دانش آموزان مذکر به دلیل آن که مشمول قانون نظام وظیفه هستند، قبل از آن می بایست تاییدیه از آموزش و پرورش یا آموزش عالی و سازمان نظام وظیفه را تهیه کنند .
خروج غیر قانونی از کشور:
برای چه افرادی گذر نامه صادر نمی شود :
برای سه دسته از افراد گذر نامه صادر نمی شود:
– افرادی که ممنوع الخروج می باشند .
-افرادی که در خارج از کشور به کارهای خلاف و غیر اخلاقی می پردازند یا سوپیشینه دارند .
دسته سوم افرادی هستند که مقامات قضایی خروج ایشان از کشور را صلاح ندانند .
مثل کسانی که دوره سربازی خود را را به پایان نرساندند و کارت پایان خدمت دریافت ننموده اند مجاز به دریافت گذرنامه و خروج از کشور نمی باشند.
مجازات دریافت گذرنامه به شکل غیر مجاز
اگر فردی به منظور دریافت گذرنامه مدارک غیرحقیقی تحویل دهد به جرم مرتکب شده و باید حبس شود.اگر عمل ارتکابی به صدورگذرنامه منجر شود، مجازات او نیز افزوده شده و از دو ماه تا دو سال حبس خواهد شد. اگر فردی از گذرنامه شخصی دیگر برای خروج از کشور بهره ببرد، او نیز باید حبس شود. نکته قابل توجه این که تنها عبور و خروج فرد ایرانی جرم نیست. بلکه عبور شخص از ایران به وسیله شخص سوم نیز جرم خواهد بود.
اگر هر کدام از کارمندان دولت سندی را بدون در نظر گرفتن قوانین به تبعه ایرانی ارائه دهند، مجازات زندان را به دنبال خواهند داشت. اگر در این داستان رشوه نیز دریافت شده باشد یعنی هر دو نفر راشی و مرتشی به این مجازات محکوم می شوند.
اگر هر یک از کارکنان دولت به شکلی برای خروج از که کشور وسائل تسهیل را فراهم کنند به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم می شوند. چنان چه فردی برای دریافت گذرنامه عمداً اطلاعات اشتباهی را در پرسشنامه تکمیل نماید اگر از آن استفاده کند به حبس تأدیبی از دو ماه تا ۶ ماه محکوم میشود.

اعتبار گذر نامه عادی:
اعتبار گذر نامه ی ایرانی پنج سال است و پس از گذشت این مدت افراد می توانند دوباره برای تمدید آن اقدام کنند . گذر نامه ی ایرانی در اکثر کشور های جهان اعتبار دارد .
مدارک لازم برای دریافت گذر نامه:
حضور شخص متقاضی الزامی است .
ارائه مدارکی همچون اصل شناسنامه و اصل کارت ملی و تاییدیه ثبت احوال.
عکس پرسنلی که شرایط آن برای بانوان با حجاب کامل است و برای آقایان باید بدون عینک و کلاه و کراوات و زیور آلات باشد و محاسن نباید پیشانی و گوش را بپوشاند.
دختر بچه های بالای شش سال باید حجاب داشته باشند و اجازه قیم قانونی برای بانوان زیر هجده سال الزامی است .
اگر فرد در حال تحصیل باشد گواهی اشتغال به تحصیل و دفترچه بیمه الزامی است.
اگر افراد نظامی کمتر از پنج سال است که خدمتشان تمام شده است می بایست از حفاظت یگان مربوطه، نامه ارائه کنند .
بانوان متاهل نیاز به اجازه قانونی همسر دارند و اگر همسر فوت شده است، ارائه گواهی فوت و یا شناسنامه باطل شده ی ایشان کفایت می کند .
.آقایان می بایست کپی و اصل کارت پایان خدمت و یا معافیت خود را به همراه موافقت نامه ی سازمان نظام وظیفه کشور تحویل کنند . آقایان بالای پنجاه سال نیاز به کارت پایان خدمت ندارند .
صدور گذرنامه برای بانوان:
به منظور صدور گذرنامه برای بانوان که دارای همسر ایرانی یا فرزندان زیر ۱۸ سال می باشند، اجازه کتبی همسر و یا پدر را لازم دارند. در جایی که به وقت صدور گذرنامه، همسر یا پدر حضور ندارند، رضایت نامه ای از طریق مرکز مراجعه زوج به بخش مربوطه و ارائه مدارک ضروری و نیز تکمیل و امضای فرم رضایت نامه ی صدور گذرنامه و صدور مجوز خروج از کشور برای یک یا دو بار و خروج مکرر و نیز تغییر محل اقامت برای همسر و فرزندان به مکانی که تقاضای گذرنامه شده است، ارائه می گردد. برای دریافت راهنمایی بیش تر می توان از یک مشاور حقوقی آنلاین یا تلفنی در این حوزه بهره گرفت.
جرم خروج غیرقانونی از کشور:
فردی که تبعه ی ایران است، به هیچ عنوان نباید بدون مجوز از کشور خارج شود و اگر این اتفاق رخ دهد فرد به مجازات دو الی شش ماه حبس محکوم می شود . نکته ی مهم این است که چنان چه فرد بصورت قانونی از کشور خارج شود، اما مسافر مناطق غیر مجاز شود نیز مجرم شناخته شده و مجازاتی معادل یک الی سه ماه حبس دارد . اگر فردی هر دو تخلف را مرتکب شود، یعنی هم به طور غیر قانونی خارج شود هم به مناطق ممنوع سفر کند به مجازات سنگین تری یعنی شش ماه حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد .
اهمیت اسناد رسمی
در تمامی کشور ها به همراه داشتن گذرنامه لازم است مگر در کشور هایی که جمهوری اسلامی سفر به آن ها را جرم تلقی می کند .
گذر نامه غیر قانونی و جعلی:
قوانین جزا و جرم شناسی معین کرده اند که اگر فردی یا افرادی اقدام به جعل سند یا اسناد و مدارک دولتی کنند، مجرم شناخته می شوند و پس از اثبات جرم به زندان می روند . بجز آن ورود و خروج به صورت غیر قانونی از کشور نیز جرم دیگری محسوب می شود و اگر با مشارکت شخص ثالث انجام شود، مجازات هایی در پی دارد . اگر کارکنان دولت نیز با فرد مجرم همکاری کرده باشند ،نیز مجازات دارند .
قاچاق انسان:
قاچاق انسان در واقع به مفهوم خارج یا وارد کردن و یا ترانزیت غیرقانونی شخص با فریب و اجبار و تهدید و سوء استفاده نمودن از شرایط فرد با هدف فحشا و فساد و بردگی و نیز برداشت جوارح و حتی ازدواج می باشد.
و نیز مخفی نمودن یا انتقال یا فراهم کردن وسایل پنهان نمودن فرد نیز نوعی قاچاق انسان تلقی می شود
مجازات قاچاق انسان:
در مورد قاچاق انسان و مجازات آن باید تصریح نمود که بر اساس ماده ۳ قانون قاچاق انسان، اگر فردی به این جرم مرتکب شود به دو تا ده سال حبس و نیز پرداخت جریمه نقدی برابر با ۲ برابر اموال به دست آمده از جرم یا دارایی که از طرف شخص سوم وعده پرداخت آن ارائه شده است، محکوم میشود.
و نیز توضیح داده شده است که بر اساس ماده ۵ قانون قاچاق انسان اگر شرکت یا موسسه ای حتی با عنوان دیگر به هدف قاچاق انسان ایجاد شده باشد منهای مجازات مذکور با فرمان مقام قضایی پروانه و مجوز موسسه باطل شده و تعطیل می شود.
در مورد موضوع قاچاق انسان و مجازات آن باید این نکته را در نظر داشت که بر طبق ماده ۷ قانون قاچاق انسان هر ایرانی که در خارج از کشور زندگی می کند، هم اگر به این جرایم مرتکب شود، شامل این ماده خواهد بود.
امنیت ایرانیان مقیم خارج و بازگشت آن ها:

همه ایرانیانی که به شکل غیرقانونی از کشور خارج میشوند به دستور ریاست قوه قضاییه قادرند بدون هیچ مشکلی به کشور وارد شوند. به دنبال حکم ریاست قوه قضاییه در سال ۷۹ راجع به رسیدگی به امور ایرانیانی که بدون مجوز از کشور خروج کرده اند، در مورد آن ها رافت اسلامی اعمال می شود.
بر این اساس وزارت امور خارجه فرمی را با این هدف تهیه نموده که در آن مشخصات و شیوه خروج هر فرد قید میشود. بعد از آن بخشنامهای از سوی همه سفارتخانههای ایران در کل دنیا به مهاجران غیرقانونی ایرانی ارائه میشود و آن ها را دعوت میکنند که با آن ها صحبت شود و این فرم در مدت یک روز از سوی مهاجر غیرقانونی تکمیل شده و بعد از آن حکم در مورد آن ها صادر می شود .حداکثر جزایی که برای آن ها در نظر گرفته شده است،بر اساس ماده ۳۴ قانون گذرنامه ۵۰ هزار تومان است.
بنابراین هر ایرانی که به دفاتر کنسولی در سراسر دنیا رجوع کند، خدمات کنسولی برای او اعمال می شود. فقط اشخاصی که اعمال موثر تروریستی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران انجام دادند و یا در داخل کشور شاکی خصوصی داشته باشند تحت تعقیب قضایی واقع میشوند. ولی بقیه افراد ایرانی که مقیم خارج از کشور هستند و به هر علتی حتی مخالفت با نظام خروج کردند مجاز هستند که به کشور بازگردند.