کارت بازرگانی چیست؟
وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی کارت بازرگانی چیست؟و شرایط کارت بازرگانی پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
تعریف کارت بازرگانی :
در صورتی که اشخاص ، قصد انجام واردات و صادرات در عرصه ی بین المللی را داشته باشند ، باید اقدام به اخذ کارت بازرگانی کنند .
در واقع کارت بازرگانی ، مجوزی می باشد که شخص به وسیله ی آن می تواند به صورت بین المللی اقدام به تجارت نماید .
اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی می توانند اقدام به اخذ کارت بازرگانی نمایند .

به موجب ماده ی ۲ قانون صادرات و واردات ، شخص با دریافت کارت بازرگانی ، مجوز تجارت با خارج از کشور را دریافت می کند .
لزومی ندارد که شخص وارد یا صادر کننده ی کالا دارای کارت بازرگانی ، تولید کننده نیز باشد و شخص بازاریاب نیز می تواند با داشتن کارت بازرگانی ، اقدام به وارد یا صادر کردن کالا کند .
اعتبار کارت بازرگانی :
کارت بازرگانی ، دارای اعتبار یک ساله از تاریخ صدور آن می باشد و پس از یک سال باطل خواهد شد و شخص باید به تمدید آن اقدام کند که برای این امر باید مدارکی را ارائه کند .
مدارک لازم جهت اخذ کارت بازرگانی :
برای دریافت کارت بازرگانی ، باید مدارک زیر وجود داشته باشد :
- برگه ی اصل اظهار نامه ی ثبت نام در دفاتر بازرگانی : شخص حقیقی و یا حقوقی باید در دفاتر بازرگانی ثبت نام کنند .
- در واقع مقصود از این امر ان است که شخص از این پس ، معاملات خود را ثبت و اقدام به پرداخت مالیات ان خواهد کرد .
- ارائه ی اصل گواهی عدم سوء پیشینه ، گواهی سوء پیشینه نباید بیش از ۶ ماه از تاریخ ان گذشته باشد . دریافت این مدرک ، از طریق پلیس به علاوه ی ده به عمل می آید و نشان می دهد که شما تخلف و سوء پیشینه ای ندارید . این مدرک برای اشخاص حقیقی لازم می باشد .
- اصل مفاصا حساب مالیاتی : به این معنا که شخص مالیات های خود را تا تاریخ معینی تایید کرده است ک از لحاظ مالی مشکلی ندارد .
- اصل کارت ملی و یک سری کپی از پشت و روی آن
- سه قطعه عکس شش در چهار
- ارائه ی اصل و کپی مدارک تحصیلی شخص که باید لزوما دارای مدرک حداقل دیپلم باشد .
- داشتن حداقل بیست و سه سال تمام
- داشتن اصل کارت پایان خدمت و یا معافیت برای اقایان
- داشتن گواهی بانکی که در آن حساب جاری دارید و در این حساب اعتبار داشته باشید .
چه کسانی نمی توانند کارت بازرگانی اخذ کنند ؟
اشخاص که کارمند تمام وقت دستگاه های دولتی می باشند ، نمی توانند اقدام به اخذ کارت بازرگانی نمایند .
اشخاصی که دارای کارت بازرگانی می باشند ، دیگر نمی توانند برای دریافت کارت بازرگانی دوم اقدام کنند ؛ اعم از ان که شخص حقیقی بوده و یا حقوقی باشد .
هزینه ی دریافت کارت بازرگانی :
نمی توانیم مبلغ مشخص و معینی را به عنوان هزینه ی اخذ کارت بازرگانی تعیین نماییم . اما به طور کلی ، هزینه های اخذ کارت بازرگانی ، شامل موارد زیر می شوند .
- هزینه ی حق صدور کارت بازرگانی
- هزینه ای که جهت تمدید اعتبار و مدت کارت بازرگانی باید پرداخت شود .
- هزینه ی عضویت در اتاق بازرگانی

اجاره ی کارت بازرگانی :
اشخاصی که فاقد کارت بازرگانی می باشند ، در صورتی که قصد واردات و صادرات به صورت بین المللی را داشته باشند ، می توانند اقدام به اجاره ی کارت بازرگانی ، همراه با رعایت شرایط آن نمایند .
اجاره ی کارت بازرگانی ، فی نفسه فاقد اشکال می باشد اما صاحبان کارت بازرگانی باید توجه کنند که اجاره دادن کارت ، ممکن است ان ها را در گیر مشکلاتی نماید .
در صورتی که شخص اجاره کننده از پرداخت مالیات کارت خودداری کند ، صاحب کارت ملزم به پرداخت مالیات خواهد بود . بنابراین اغلب توصیه می شود از اجاره دادن کارت بازرگانی ، اجتناب شود .
خرید کارت بازرگانی :
ممکن است اشخاصی که قصد انجام تجارت بین المللی و صادرات و واردات کالا را دارند ، فاقد کارت بازرگانی باشند و برای این امر ، اقدام به خرید کارت بازرگانی کنند .
باید توجه نمود که فروش کارت بازرگانی ، همراه با مشکلات عدیده ای می باشد . در واقع شخصی که قصد انجام تجارت را به صورت قانونی و مشروع دارد ، اقدام به اخذ کارت بازرگانی خواهد کرد . و وقتی شخص از این امتناع می کند ، باید به حسن نیت وی شک نمود .
در واقع ممکن است خریدار از پرداخت مالیات کارت بازرگانی خودداری کند در این صورت پرداخت مالیات بر عهده شخص صاحب کارت می باشد .
علاوه بر ان ممکن است که شخص خریدار اقدام به قاچاق کالا نماید که در این صورت تمامی مسئولیت برعهده صاحب کارت بازرگانی می باشد . بنابراین پیشنهاد می شود که از فروش کارت بازرگانی خود امتناع شود .
تعلیق کارت بازرگانی :
ممکن است که صاحب کارت بازرگانی کارت خود را گم کند در این صورت و همچنین در موردی که بازرگانی به سرقت رفته باشد دارنده کارت برای پیشگیری از سوء استفاده های احتمالی دیگران از این کارت اقدام به ثبت تقاضای تعلیق کارت بازرگانی خود می کند .
برای این امر ، باید مدارکی را ارائه دهد :
- درخواست کتبی شخص حقیقی و یا حقوقی مبنی بر تعلیق کارت بازرگانی
- اگهی کردن موضوع ، در یکی از روزنامه های کثیر الانتشار
- ارائه ی گواهی اداره ی آگاهی ، در صورتی که کارت بازرگانی به سرقت رفته باشد .
ابطال کارت بازرگانی :
کارت بازرگانی ، به دو صورت اجباری و یا اختیاری ، قابل ابطال می باشد که در ادامه به هر دو مورد میپردازیم.
-
ابطال اختیاری کارت بازرگانی :
شخص صاحب کارت بازرگانی ، اعم از شخص حقیقی و شخص حقوقی ، می تواند از داشتن کارت بازرگانی ، انصراف دهد و به صورت اختیاری ، درخواست ابطال کارت بازرگانی را داشته باشد .
برای تقاضای ابطال اختیاری کارت بازرگانی ، داشتن مدارک زیر الزامی می باشد :
- در صورتی که شخص متقاضی شرکت باشد ، ارائه ی تقاضای کتبی شرکت
- ارائه ی گواهی تسلیم اظهار نامه ی مالیاتی
- در صورتی که شرکت تجاری از نوع سهامی عام و خاص و شرکت تعاونی باشد ، صورت جلسه ی مجمع عمومی و ارائه ی صورت جلسه ی هیات مدیره ، برای سایر شرکت ها
- اظهار نامه ی ابطالی ثبت دفاتر تجاری
- ارائه ی اصل کارت بازرگانی
- تصویر روزنامه ی رسمی که به اعلام رسمی انحلال شرکت پرداخته است ( در صورتی که علت انصراف انحلال شرکت باشد )

-
ابطال اجباری کارت بازرگانی :
برای دریافت کارت بازرگانی ، همان طور که بیان کردیم ، داشتن شرایطی الزامی می باشد .
در صورتی که پس از دریافت کارت بازرگانی ، مشخص شود که از همان ابتدا چنین شرایطی وجود نداشته و یا صاحب کارت پس از دریافت کارت این شرایط را از دست داده است ، وزارت بازرگانی ، می تواند راسا اقدام به ابطال کارت بازرگانی نماید و مراتب را به اتاق بازرگانی و صنایع ایران یا اتاق تعاون اطلاع دهد .
در صورتی که اتاق بازرگانی و صنایع ایران و یا اتاق تعاون ، از فقدان شرایط لازم برای دارنده ی کارت آگاه شود، به موجب بند ۱ ماده ی ۱۰ مکررات قانون صادرات و واردات موظف است که این امر را به اطلاع وزارت بازرگانی جهت اقدام به ابطال کارت بازرگانی ، برساند .
ارتکاب قاچاق :
در صورتی که شخص ، در حین انجام تجارت ، اقدام به قاچاق کالا و ارز کرده باشد ، اگر اتهام وی منجر به محکومیت او در مرجع صالح شود ، علاوه بر مجازات تعیین شده برای قاچاق کالا ، این شخص به موجب ماده ی ۳۰ قانون امور گمرک ، از عضویت در اتاق بازرگانی ، به صورت دائم یا موقت ، محروم خواهد شد . هم چنین ، وزارت بازرگانی ، اقدام به ابطال کارت بازرگانی شخص نیز خواهد نمود .
تجارت بدون کارت :
برای انجام تجارت در داخل کشور ، داشتن کارت بازرگانی الزامی و مورد نیاز نمی باشد اما در صورتی که شخص ، قصد تجارت با خارج از کشور را داشته باشد ، باید از مراجع صالح اقدام به دریافت کارت بازرگانی به عنوان مجوزی برای کار خود کند . بنابراین برای انجام تجارت های بزرگ ، به کارت بازرگانی نیاز خواهیم داشت .
مالیات :
در صورتی که شخص ، اقدام به تجارت بین المللی نموده باشد و در این زمینه ، فعالیتی از او گزارش و ثبت شده باشد ، باید متناسب با فعالیت خود ، اقدام به پرداخت مالیات نماید . اگر فعالیتی از وی گزارش و ثبت نشده باشد ، پرداخت مالیات نیز موضوعیت ندارد .

نتیجه :
کارت بازرگانی ، در واقع مجوزی جهت صادرات و واردات و به طور کلی تجارت بین المللی می باشد .
در صورتی که شخص دارای شرایط لازم جهت اخذ کارت بازرگانی باشد ، این شخص می تواند تقاضای دریافت کارت بازرگانی داشته باشد .
افرادی که قصد انجام تجارت بین المللی را دارند اما از اخذ کارت بازرگانی خود داری می کنند ، می توانند اقدام به اجاره و یا خرید کارت بازرگانی کنند که توصیه می شود دارندگان کارت بازرگانی از این کار خودداری و اجتناب نمایند .