ثبت برند چیست؟
وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی ثبت برندچیست؟و شرایط ثبت برند پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
مقدمه ثبت برند :
امروز گسترش میزان رقابت در حوزه کسب و کار سبب تشویق مالکین مشاغل به پایداری در بازار مشتریان شده است. مضاف بر آن اهمیت پایداری در ذهن مشتریان بسیار مدنظر قرار گرفته است و به همین منظور یکی از پر اهمیت ترین نکات ایجاد افتراق از سایر رقبا است. برخورداری از علامت تجاری به مفهوم طراحی و انتخاب نشان های ویژه به منظور معرفی فعالیت یک مجموعه شیوه ای صحیح در این مسیر می باشد.
علامتی که در حافظه دیداری و شنیداری اشخاص به طور شفاف به جای بماند و در حقیقت شناسه و معرف محصول و خدمات باشد. در موضوعاتی که این علامت تجاری به شکل صحیحی طراحی و انتخاب شود، حتی نام مجموعه را نیز ماندگارتر می نماید. مثلاً امروز شرکت اپل برای همه عنوانی آشنا می باشد و نشانی دارد که بسیار ماندگار است.

شناخت این موضوع بسیار ضرورت دارد که برند تجاری نشانی است که در عین سادگی و اختصار مورد طراحی قرار میگیرد و نماد فعالیت یک مجموعه میباشد. در طراحی آن هم میتوان از شکل و حرف و اعداد استفاده کرد.
گام دوم بعد از طراحی و انتخاب یک برند تجاری، ثبت آن می باشد که به شکل اختصاصی، شناسه فعالیت آن مجموعه قرار بگیرد و استعمال آن به وسیله افراد دیگر باعث تعقیب شود.
مفهوم برند یا نام تجاری :
نام تجاری و برند در حقیقت نمادی می باشد که هدف ، فروش محصولات و خدمات صاحب آن است. البته این را هم باید در نظر گرفت که قصد اصلی صاحب یک برند از ایجاد یک نام یا برند تجاری بیش از فروش کالا وخدمات میباشد. یک نام تجاری قدرتمند، این امکان را دارد که کسب و کاری را توسعه بخشد.
نام های تجاری مضاف بر اشراف بر سهم بازارهای هدف، انتخاب هایی را نیز برای توسعه کسب و کار به وجود میآورند و جذب مشتریان و حفظ پرسنل مستعد و بقای خود را در پیشگاه ذینفعآن بهبود می بخشد.
در تعریف برند می توان گفت که نام تجاری و برند به شکل کلی دسته ای از تصورات احساسی و منطقی و ذهنی و برتری هایی می باشد که مشتری در مقابل یک محصول یا خدمات برایش ایجاد میشود که در مقابل محصول دیگر ندارد. در حقیقت نام تجاری یک شکل مفهومی دارد و برداشت هایی است که مخاطبان نسبت به آن محصول و خدمات دارد.
برند در واقع آگاهی و شناخت مشتری از محصول و خدمات می باشد و آگاهانه یا ناآگاهانه در موقع خرید از محصول یا خدمات با آن برند خدمات و محصولات را از هم متمایز می کند. پس برند در واقع احساس درونی می باشد.
شرایط ثبت علامت تجاری :
1-خلاقیت
به طور کلی برند تجاری باید خلاقیت داشته باشد. به بیان دیگر علامت تجاری نباید شبیه به علامت های تجاری پیشین و به شکل تکراری باشد. دسته ای از افراد با کاستن یا افزودن یک حرف یا به شکل کوچک به اسامی قبلی، ادعا می کنند که برند تجاری جدیدی را ثبت کرده اند.
در این وضعیت متصدی ثبت برند آن عنوان تجاری را رد میکند و مانع ثبت علائم تکراری می گردد. مدعیان در این حوزه میگویند که نماد تجاری که پیشنهاد داده اند درست است که مثل نمادهای قبلی قابل استفاده نیست اما باید به این نکته توجه کرد که نماد های تجاری قبلی با نمادهای تجاری جدید نباید یک محصول را در ذهن مخاطب تداعی کند. حتی اگر که عیناً مانند هم نباشد. بنابراین متصدی ثبت برند از ثبت نمادهای تجاری که مشابه موسسات و شرکت ها و محصولات دیگر است جلوگیری می کند.

به اشتباه انداختن مشتری :
علامت های تجاری باید از شفافیت و و درستی برخوردار باشند. یعنی به شکلی طراحی شوند که سبب به اشتباه انداختن مخاطب نشود. پس علامت های تجاری نباید به شکلی طراحی شود که مشتری را به غلط دچار تشخیص و تمایز کند و یک علامت تجاری چنان با نماد تجاری پیشین مشابه باشد که باعث سردرگمی مشتری شود. برخی اوقات بعضی از صاحبان برندهای تجاری نام یک منطقه را برای کالای خود بر می گزینند و مشتریان با این ذهنیت که آن کالا به آن منطقه تعلق دارد خریداری می کنند و بدین نحو به گمراهی دچار میشوند.
افتراق و تشخیص :
نماد تجاری یک محصول باید از علامت های شرکت های مشابه قابل تمایز و تشخیص باشد و به وسیله افراد عادی به آسانی تشخیص داده شود. درخواست باید در سه نسخه روی فرم های چاپی به زبان فارسی نگارش شود.
این فرم ها از طرف اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی به متقاضیان داده می شود. درخواست مذکور امکان دارد به شکل شخصی از سوی درخواستکننده یا وکیل او تقدیم گردد و امضا و تاریخ داشته باشد.
در این سه نسخه باید موارد زیر ذکر شود:
1-نام و محل سکونت و تابعیت صاحب علامت و پایگاه اصلی موسسه او.
2- نام و اقامتگاه وکیل او در شرایطی که اظهارنامه به وسیله وکیل ارائه می شود.
3- تاریخ و محل ثبت و شماره ثبت نماد تجاری در کشور مبدا. در شرایطی که آن برند در خارج از ایران به ثبت رسیده باشد.
4- شاخه تجاری یا نوع صنعت یا کشاورزی.
5- اقامتگاه صاحب برند تجاری.
6- نام اقامتگاه اشخاص یا شخصی که در تهران صالح به دریافت ابلاغ اخطار هستند.
7- نوع کالا و تشریح محصولاتی که علامت تجاری برای تمایز آن ها استفاده شده است با مشخص نمودن طبقات مورد تقاضا بر اساس طبقه بندی پیوست آیین نامه.
8- تشریح اوصاف علامت تقاضا شده و شیوه ویژه استفاده آن چنان چه موردی برای آن باشد.
9- مشخص نمودن پیوستها یعنی نام و نشانی متقاضی مقیم خارج از کشور باید مضاف بر فارسی به شکل لاتین هم نگارش شود و با همان حروف نیز ثبت و آگهی گردد.
شیوه ثبت برند :
درخواست کننده به منظور ثبت اظهارنامه ی نام تجاری باید به یک سامانه به خصوص ثبت برند وارد شود و اقدام به ثبت نام تجاری کند. این سامانه به منظور ثبت برند های تجاری پیش بینی شده است و بدون مراجعه حضوری به اداره ثبت علائم تجاری، می توان علامت تجاری را در این سامانه ثبت کرد. در قسمت پیگیری این سامانه می توان جواب اداره ثبت علامت تجاری را مشاهده نمود و همه مکاتبات در مورد اظهارنامه به وسیله همین سامانه در بخش ثبت درخواست میسر است.

مدارک ثبت برند :
مدارک ثبت علامت تجاری با توجه به این که شخص حقیقی و حقوقی باشد متفاوت است. برای شخص حقیقی کپی شناسنامه و کارت بازرگانی و کارت ملی و کپی مجوز فعالیت باید ارائه شود و برای شخص حقوقی کپی شناسنامه و کارت ملی و کپی روزنامه تاسیس آخرین تغییرات شرکت و کپی مجوز فعالیت و کارت بازرگانی به شکلی که از حروف لاتین استفاده شده باشد.
بعد از بارگذاری این مدارک سامانه، کد رهگیری را به متقاضی ارائه میکند و اگر کارشناس مربوطه مدارک را تایید کرد ، نسخه قرارداد به آدرس متقاضی فرستاده می شود. متقاضی باید دو نسخه را امضا کرده و یکی از آ نها را به انضمام مدارک برابر اصل شده و فیش واریزی به آدرس مرکز ثبت علامت تجاری بفرستد و بعد از آن که مدارک از طرف آن مرکز دریافت شد، مراحل ثبت برند آغاز می شود.
امکان دارد ابلاغیه رد اظهارنامه ثبت برند صورت بگیرد که در عنوان یا تصویر علامت، ضروریات مقرر مراعات نشده باشد یا بعد از بررسی علامت تجاری مشابه علامت های قبلی باشد. بنابراین اداره مالکیت صنعتی اظهارنامه را از نظر تطابق شرایط و قوانین درج شده در قانون ثبت برند تجاری مورد ملاحظه قرار می دهد و در شرایطی که علامت را قابل ثبت بداند اجازه انتشار آگهی راجع به آن را صادر می کند.
بعد از آن که اظهارنامه آگهی شد و انتشار یافت تا وقتی که برند ثبت شود درخواست کننده، از امتیازات حقوقی بهرهمند میشود که در شرایطی که برند را ثبت کند هم برخوردار است.
اعتبار برند :
مدت اعتبار ثبت برند 10 سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت می باشد که البته این مدت با تقاضای مالک محصول یا خدمات ، چند دوره ده ساله با اعطای هزینه تعیین شده قابل تمدید میباشد
معترضان نسبت به برند ثبت شده :
1- اشخاصی که علامت ثبت شده را علامت تجاری خود میدانند
2- اشخاصی که علامت ثبت شده با برند تجاری آن ها چنان شباهتی دارد که مصرف کننده و مخاطب را دچار گمراهی می کند.
در هر یک از دو حالت بالا چنان چه معترض شخصی باشد که برند تجاری قبلاً به نام او ثبت نشده است باید در هنگام اعتراض برای خودش بر اساس مقررات قانون ثبت علامت تجاری درخواست ثبت نماید. در مورد اشخاصی که موسسات آن ها در خارج از ایران قرار گرفته است، حق اعتراض منوط به معامله متقابل می باشد. پس اعتراض به ثبت امکان دارد پیش از ثبت برند صورت بگیرد یا بعد از آن.

اعتراض بعد از ثبت برند :
از آن جایی که امکان دارد اشخاص ذینفع متوجه آگهی انتشار ثبت برند نشوند یا این که بعد از ثبت علامت شیوه استفاده آن به گونهای باشد که مشتریان را به غلط و گمراهی بیاندازد معترضان این امکان را دارند که بر اساس ماده ۲۲ قانون ثبت برند های تجاری طی مدت سه سال بعد از تاریخ ثبت برند نسبت به آن اعتراض نمایند.
اعتراض پیش از ثبت برند :
اگر ذینفع نسبت به علامت ثبت شده و انتشار داده شده اعتراض داشته باشد ۳۰ روز از تاریخ انتشار آگهی راجع به تقاضای ثبت برند تجاری وقت دارد تا نسبت به آن اعتراض کند. معترض باید مضاف بر ذکر اسم و شغل و اقامتگاه خودش همه دلایل و مدارک خود را نیز پیوست نماید.
اداره ثبت هم مکلف است در مدت ۱۰ روز از زمان دریافت اعتراض نامه به ثبت اعتراض او پاسخ دهد. اگر معترض از مدت ۶۰ روز از تاریخ ابلاغ اعتراض نامه به متقاضی ثبت، ثبت اعتراض خود را پیگیری نکند، علامتو درخواست شده ی او، به نام درخواست کننده آن ثبت می شود.