قتل در تصادفات رانندگی چیست؟

وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی قتل در تصادفات رانندگی چیست؟و شرایط قتل در تصادفات رانندگی پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.

ویدیو مقاله قتل در تصادفات رانندگی

مقدمه قتل در تصادفات رانندگی :

امروزه در زندگی به سبب گسترش علم انسان ها بیش از همیشه گرفتار پیشرفت شده اند. این دسته از وسایل و ابزار پیشرفته گاهی به انسان‌ها ، صدمات جبران ناپذیری را ایراد می نماید. برخی اوقات با ایجاد قانون نیز نمی توان از وقوع این حوادث پیشگیری نمود. از آن دسته وسایل اتومبیل هایی هستند که روزانه از آن ها استفاده می‌کنیم. تصادفات ناشی از اتومبیل و فوت حاصل از آن امروزه دسته زیادی از مرگ و میرها را شامل می شود.

قتل در تصادفات رانندگی
قتل در تصادفات رانندگی

قتل غیر عمد در اثر تصادفات رانندگی به چه مفهوم می باشد و آیا رضایت و عدم رضایت شاکی در این شکل از قتل اثرگذار است یا خیر ؟ قانونگذار چه مجازاتی برای مرتکبین پیش‌بینی کرده است؟ همه این ها سوالاتی است که ابهاماتی در ذهن ایجاد می کند که در این مقاله سعی شده است به آن ها پاسخ داده شود. ابتدا به مفهوم قتل و انواع آن به شکل مختصر اشاره می کنیم.در اینجا علاه بر قتل میتوانید با انواع مطالب حقوقی مانند طلاف و مهریه و.. اشنا شوید همچنین  سایت دادیار مشکلات شما را حل کرده و به معرفی انواع وکیل از جمله وکیل چک در شیراز میپردازد.

انواع قتل :

اگر مرتکب جرم قصد کند که جنایتی را بر فرد یا افرادی معین  یا افراد غیر معین از جمع را داشته باشد و در عمل هم جنایت مورد نظر  واقع شود، چه کار ارتکابی منجر به وقوع آن جنایت بشود یا نشود.

– اگر مرتکب کاری را به شکل  عمدی انجام دهد که نوعاً سبب جنایت یا نظیر آن شود حتی اگر قصد ارتکاب آن جنایت یا مانند آن را نداشته باشد اما  مطلع از این باشد که آن عمل منجر به این جنایت می شده است.

-اگر مرتکب اراده به  انجام جنایتی که واقع شده  نکرده باشد و عملی هم که انجام داده است  نسبت به افراد معمولی سبب جنایت یا مانند آن می‌شود اما در مورد مجنی علیه به دلیل پیری و بیماری و یا حق موقعیت خاص مکانی و زمانی او سبب جنایت شده است.

البته منوط به آن که شخصی که به جرم مرتکب شده است  از وضعیت خاص زمانی و مکانی و موقعیت نامتعارف مجنی‌علیه اطلاع داشته باشد.

-اگر مرتکب هدفش ایراد جنایت صورت گرفته یا نظیر آن باشد بی آن که فرد یا گروه مشخصی هدف او باشد  اما عملاً جنایت مورد نظر یا مشابه آن صورت بگیرد مثل این که در اماکن عمومی بمب‌گذاری کند.

-قتل غیر عمد :

در قتل غیر عمد قاتل  نه قصد قتل داشته و نه هدف او جنایت بوده است و نه شخص خاصی مورد نظر او قرار داشته است. مثلاً ممکن است فردی با سرعت مقرر در یک خیابان رانندگی کند اما فردی با بی احتیاطی مقابل اتومبیل و قرار بگیرد و منجر به تصادف ناگهانی شده و فوت کند. این مثال از موارد قتل غیر عمد محسوب می شود.

-قتل شبه عمد :

هدف قاتل یا همان جانی  دعوا بوده است اما قصد قتل یا از بین بردن او را نداشته است. پس در نتیجه جرم غیر عمدی می باشد. بر اساس ماده 302 اشخاصی که مهدور الدم می باشند. اگر فردی چه عمدی یا غیر عمدی مرتکب قتل آن ها شود جرمی مرتکب نشده و مجازات نمی شود.

-قتل خطای محض :

در تعریف قتل خطای محض باید بگوییم قتل خطای محض قتلی است که بدون قصد وقوع فعلی بر شخص حتی اگر قصد فعل وجود داشته باشد و بدون هدف به قتل رسیدن  صورت می گیرد. پس اگر اراده انجام دادن عمل نسبت به مقتول و نیز نیت وقوع قتل که مجموع قصد فعل و قصد نتیجه است محرز نباشد قتل از نوع خطای محض است.

نتیجه آن که در این نوع قتل مرتکب نه قصد انجام عمل نسبت به مقتول را داشته و نه هدف از نتیجه واقع شده داشته است. در صورتی فعل از نوع خطای محض است که نتیجه حاصل از فعل هدف نباشد و نه اراده ای برای انجام دادن کاری نسبت به مقتول وجود داشته باشد.

با توجه به قانون در موارد زیر ما با خطای محض مواجه هستیم:

۱-اگر قتل در حالت خواب و بیهوشی و نظیر آن اتفاق بیفتد.

۲- اگر قتل به وسیله صغیر و مجنون اتفاق  بیفتد.

۳- در جنایتی که مرتکب نه اراده بر جنایت نسبت به مجنی علیه  کرده باشد و نه هدف و انجام فعلی بوده باشد که بر او واقع گردیده است مثلاً یک شکارچی تیر را به قصد شکار پرتاب می کند اما به یک شخص برخورد می نماید.

در مورد موارد ۱ و ۲ و ۳ اگر مرتکب اطلاع داشته باشد که عمل او سبب جنایت بر دیگری می شود قطعاً جنایت او عمدی خواهد بود.البته که هر کدام از این قتل ها مجازاتی دارند که همچنین در مورد مهلت پراخت دیه میتوانید با وکیل در شیراز مشورت کنید.جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه چک میتوانید با وکیل چک در شیراز مشورت کنید یا به سایت دادیار مراجعه نمایید.

قتل در تصادفات رانندگی
قتل در تصادفات رانندگی

قتل در تصادفات رانندگی :

بیشتر مردم بر این تصوراند که شخصی که باعث تصادف و قتل شخص دیگر با اتومبیل می شود مجازات راننده قصاص می باشد. اما باید به این مطلب اشاره کرد که این گونه نیست و قتل در تصادفات رانندگی در بین انواع قتلی که در بالا ذکر شد قتل غیر عمد تلقی می شود پس فرار راننده کار بسیار اشتباهی میباشد که در مقاله راننده فراری توضیحات کاملی در این باره داده ایم در ادامه باید بگوویم که راننده دارای مجازات قصاص نمی باشد و جریمه آن دیگری است. در حقیقت باید گفت که تصادفات رانندگی به سه دلیل اتفاق می‌افتد که هر سه دلیل غیرعمدی می باشد. یکی به سبب بی احتیاطی و بی مبالاتی.

دوم عدم رعایت قوانین و مقررات رانندگی که همان نظامات دولتی می باشد که در قانون از آن یاد شده است . سوم به سبب عدم مهارت راننده ی وسیله نقلیه می باشد.

در حقیقت باید اشاره داشت که حتی اگر تصادف که اتفاق افتاده است به علت سرعت زیاد راننده یا سبقت غیر مجاز صورت گرفته باز هم دلیل بر آن نیست که راننده‌ای که باعث قتل شده است قتل عمدی محسوب شود. زیرا درست است که راننده قصد تخلف و نقض قوانین رانندگی را داشته اما قصد قتل کسی یا شخصی نبوده است و یا حتی رانندگی بدون گواهینامه نیز قتل عمد به حساب نمی آید.

مجازات قتل در تصادفات رانندگی :

مجازات قتل در تصادفات رانندگی با توجه به قانون مجازات اسلامی بدین شرح است از جمله ۶ ماه تا سه سال زندان و دوم پرداخت دیه در صورت تقاضای اولیای دم. بر اساس آن چه که اشاره شد دیه باید از سوی اولیای دم درخواست شود تا راننده الزام به پرداخت آن نماید و نیز اولیای دم این امکان را دارند که دیه را ببخشند.در مورد بجث مهلت پرداخت دیه با وکیل در شیراز مشورت نمایید.

اما بخشیدن دیه سبب نمی شود که مرتکب به شکل کامل نسبت به مجازات معاف شود. زیرا این جرم از جمله جرایم عمومی تلقی می‌شود و بخشش اولیای دم سبب از بین رفتن و مجازات و سقوط آن نخواهد شد. البته این امکان وجود دارد که شاکی با بخشش خود سبب تخفیف مجازات مرتکب شود. مثلاً قاضی این امکان را دارد که زندان را به جزای نقدی مبدل سازد .

قتل در تصادفات رانندگی
قتل در تصادفات رانندگی

انتقال خودرو و قتل در رانندگی :

نکته‌ای که باید به آن اشاره کرد این که اگر مالک اخیر خودرو،  خودرو را به شخص دیگری انتقال داده باشد اما کسی که به او خودرو انتقال داده شده است اقدام به تعویض پلاک خودرو نکرده باشد و با آن رانندگی کند و سبب قتل در تصادف رانندگی شود مالک پیشین خودرو که دارای پلاک خودرو می باشد ، از حیث مراجع قضایی مسئولیت دارد.جز این که انتقال و عدم تصرف خود را بتواند به اثبات برساند و به همین سبب به منظور جلوگیری از احراز این دسته از مسائل پیشنهاد می‌شود که بعد از انتقال خودرو الزاماً استعلام پلاک فعال خودرو با کد ملی صورت گیرد .حال اینکه اگر فردی که خودرو به او انتقال داده شده است اقدام به مخدوش کردن پلاک خودرو کند مجازاتی دارد و علاوه بر اینکه این اقدام تخلف محسوب میشود بلکه جرم انگاری شده است و باید خودرو توقیف شود.البته شایان به ذکر است که  در مورد بحث مخدوش کردن پلاک خودرو میتوانید مقاله ای تحت همین عنوان را در سایت دادیار مطالعه نمایید.

مسئولیت راننده  مسبب تصادف در خسارت خودرو :

باید اشاره کرد که چنان چه در تصادفات رانندگی اتومبیل شخص خسارت دیده، صفر و یا دارای ارزش و بهای زیادی باشد به شکلی که قیمت فروش آن بعد از تصادف سقوط کند و با قیمت آن پیش از تصادف تفاوت فاحش داشته باشد مالک خودرو قادر است از راننده ای که سبب حادثه شده درخواست پرداخت خسارات حاصل از سقوط قیمت خودرو را بنماید و هیچ بیمه‌ای تعهد به پرداخت خسارت حاصل از افت قیمت خودرو را بر عهده نمی گیرد.

اثر رضایت در رانندگی مسبب فوت :

در حوادث رانندگی که باعث فوت بر اثر تصادف می‌گردند اثر رضایت در مراحل رسیدگی بدین ترتیب می باشد که اگر شاکی رضایت دهد پرونده قتل غیر عمد که بر اثر تصادف به وجود آمده است متوقف شده اما مختومه نمی شود.

چون قتل غیر عمدی و شبه عمد از دسته جرایم غیر قابل گذشت است و کاملا منطقی می باشد که با شکایت شاکی آغاز شده اما با رضایت شاکی خاتمه نمی یابد و دادستان در جایگاه مدعی‌العموم روند پیگیری و رسیدگی و اجرای حکم را ادامه خواهد داد. در مورد پرونده هایی که موضوع آن قتل غیر عمد بر اثر تصادف می باشد رضایت شاکی تنها از حیث تخفیف و یا تبدیل در زندان اثرگذار است.

راجع به عدم رضایت شاکی راننده قادر است با پرداخت دیه به واسطه ی بیمه پرونده را متوقف نماید و نیازمند رضایت شاکی این فرد بوده و راننده ضرورت دارد که مجازات زندان را بکشد. تقصیر و عدم تقصیر راننده در زندان او اثر خواهد گذاشت .

اگر راننده مقصر باشد زندان و پرداخت دیه ضرورت دارد اما اگر راننده بتواند عدم تقصیر را به اثبات برساند نیازی به تحمل زندان و رضایت شاکی نخواهد داشت.

قتل در تصادفات رانندگی
قتل در تصادفات رانندگی

سقف بیمه برای دیه در قتل بر اثر رانندگی :

پرونده‌هایی که موضوع آن ها قتل بر اثر تصادف می باشد دو مجازات قابل فرض می باشد. یکی قصاص و یکی دیه. در تبصره ی یک ماده ی ۱۶ قانون اصلاح بیمه اجباری مسئولیت مدنی رانندگان راجع به حوادث رانندگی که سبب فوت می شود بیمه گذار با راننده و وراث متوفی راجع به پرداخت دیه و سایر خسارات به توافق و تراضی دست می‌یابد.

برای تصادفات دو فرض را می‌توان در نظر گرفت یک فرض آن که زندان و جزای نقدی از لحاظ عمومی می باید در نظر گرفته شود. فرض دیگر از نظر خصوصی که پرداخت دیه و دریافت رضایت اولیای دم را در بر می گیرد. در صورت عدم مهارت رانندگی که سبب قتل شود قطعا غیر عمد خواهد بود و مجازات مرتکب زندان از شش ماه تا سه سال  برای مرتکب در نظر گرفته می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *