ورود به عنف چیست؟
وب سایت حقوقی دادیار به معرفی و بررسی تخصصی ورود به عنف چیست؟و شرایط ورود به عنف پرداخته تا بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
مقدمه ورود به عنف :
اگر اشخاصی بدون این که اجازه ی صاحب خانه را دریافت کنند به حریم شخصی خانه وارد شوند و در این مسیر از اعمالی که نشان دهنده ی زور و فشار باشد، مثل شکستن درب یا پنجره و شکستن قفل درب یا هر عملی که برابر با این اقدامات باشد انجام دهند در قالب وارد شدن به عنف تعریف میشوند و مجازات از طرف قانون گذار نسبت به آن ها اعمال خواهد شد.که البته میتوانید مقاله ایی تحت عنوان جهات تخفیف مجازات و مهلت پرداخت دیه را در سایت دادیار مورد بررسی ومطالعه قرار دهید.

ورود به عنف این امکان را دارد که دارای انواع مختلفی باشد و نیز تشخیص قاضی در این مورد اهمیت ویژهای دارد.
به علاوه کیفیت احکام با توجه به شدت عملیات صورت گرفته به همراه داشتن اسلحه اعم از گرم یا سرد و اقدامات دیگر یا تهدید مختلف است و همچنین یک پرونده امکان دارد چندین مورد شکایت بر روی آن قرار گرفته باشد که از این دسته اعمال انجام شده و در نهایت ورود به عنف صورت گرفته است.
مثلاً امکان دارد یک عده از اشخاص با نیت دزدی در یک خانه را بشکنند و با در اختیار داشتن اسلحه به خانه وارد شده و عملیات ضرب و شتم و سرقت اموال را انجام دهند. در این شرایط ورود به عنف به عنوان یکی از دلایل شکایت می باشد و از جرایمی مثل به همراه داشتن اسلحه و اقدام به ضرب و شتم و سرقت هم می توان شکایت نمود.
موارد ورود به عنف :
-ورود اشخاص با فشار و زور با هدف سرقت :
امکان دارد در یک دعوا یا درگیری اتفاقاتی بیفتد مثلاً در درگیری های ناموسی و خانوادگی حمله مسلحانه به خانه با هدف ترساندن شخصی یا سرقت از آن مکان صورت بگیرد.
-ورود ماموران نیروی انتظامی بدون مجوز :
برخی اوقات ممکن است ماموران نیروی انتظامی بدون آن که مجوزی از مراجع قضایی دریافت کنند هر چند با هدف با هدف احراز جرم و تفتیش منزل و یا بازداشت مجرم صورت بگیرد وارد حریم شخصی فرد شوند و در این صورت مرتکب، جرم ورود به عنف را انجام داده است.
-ورود مالک بدون اجازه ی مستاجر :
اگر مالکی بدون اجازه مستاجر و با اعمال زور و فشار به خانه او ورود پیدا کند علی رغم این که مالک، صاحب ملک محسوب می شود اما از مصادیق ورود به عنف خواهد بود.
نکتهای که در این جا باید یادآور شد آن است که ورود به عنف فقط برای وارد شدن به املاکی مورد پذیرش است که محل سکنی و زندگی می باشد و حریم شخصی و خصوصی فردی است.
مثلاً وارد شدن به زمینی که دور تا دور آن دیوار کشیده شده یا باغ و مرتع را از مصادیق ورود به عنف در قانون شناخته نشده است. حتی وارد شدن به خانه ای که خالی از سکنه است و مدت های طولانی رها شده مصداق ورود به عنف نیست. این موضوعات مصادیق مجرمانه ی دیگری محسوب میشود که باید در قالب همان جرایم موضوع شکایت به عمل بیاید.
مجازات ورود به عنف :

مجازات ارتکاب به جرم ورود به عنف امکان دارد بر اساس کیفیت جرم و تایید قاضی مختلف باشد. اما به شکل کلی و بر اساس قانون مجازات اسلامی مجازاتی که برای این جرم پیشبینی شده است ۶ ماه تا سه سال زندان می باشد و چنان چه مرتکبین این جرم چندین نفر باشند و یا سلاح در دست داشته باشد مجازات آن ها چندین برابر میشود
و تبدیل به یک تا شش سال زندان خواهد شد. در اختیار داشتن یا نداشتن اسلحه و نیز حضور یا عدم حضور ساکنین در خانه از مهمترین ملاک هایی است که می تواند شدت مجازات را بالا ببرد.
شبهات ورود به عنف :
قبلاً هم به این موضوع اشاره شد که ورود به عنف از دست جرایمی می باشد که مشخص نمودن آن به آسانی انجام نمیشود و خیلی مواقع امکان دارد با شکایت اشتباه در این خصوص و یا عدم امکان در اثبات جرم افراد حقشان را در مراجع قضایی از دست بدهد .
بر اساس ماده ی ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی شرط اصلی ورود به عنف عنوان ورود به مکانی می باشد که محل زندگی است و نیز برداشتن موانع به وسیله ی فرد با انجام خشونت و فشار صورت بگیرد که از مصداق های آن می توان به شکستن درب و پنجره قفل و دیوار و اعمال زور و فشار و تهدید نسبت به افراد خانه و وارد شدن ناگهانی یاد کرد.
به همین جهت در بسیاری از اعمال مثل وارد شدن از طریق نردبان و ورود به وسیله ی شاه کلید یا وارد شدن به یک اتاق در هتل یا مهمان خانه در شرایطی که مسافر در آن حاضر نباشد،
همچنین وارد شدن صاحب خانه به ملک اجاره ای بدون انجام زور و فشار و یا ورود به یک خانه ی خالی از سکنه و یا زمین بایر یا کشاورزی که محل زندگی اشخاص نیست یا درگیری های خویشاوندی و ورود خانواده و اقوام یکی از ساکنین خانه در یک دعوای خانوادگی و راننده ی آن را نمیتوان مصداق ورود به عنف تلقی نمود و این موارد از مصادیق جرم هایی مثل تصرف و تعدی و ورود غیر مجاز به شمار میآید.

ورود به عنف در قانون مجازات اسلامی :
در قانون مجازات اسلامی در دو ماده ی ۶۹۱ و ۶۹۴ این موضوع جرم انگاری شده است. در ماده ی ۶۹۱ قانون مجازات اسلامی اشاره شده که هر شخصی با اعمال قهر و غلبه وارد خانه ی شخص دیگر شود که در تصرف به دیگری می باشد فرقی ندارد که مجبور باشد یا خیر یا در بدو ورود با قهر و غلبه نبوده است اما بعد از تذکر متصرف به قهر و غلبه انجام شده باشد مضاف بر رفع تجاوز بر اساس مورد پیش آمده مرتکب به یک تا شش ماه زندان محکوم خواهد شد.
اگر کسانی که مرتکب این عمل شدند دو نفر یا بیشتر باشند و یا حداقل یکی از آن ها دارای سلاح باشد زندان از یک تا سه سال محکومیت افزایش می یابد.
همچنین در ماده ی ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی در مورد این جرم مقرر شده است که اگر کسی در منزل یا خانه دیگری با تهدید و عنف ورود پیدا کند به مجازات از شش ماه تا یک سال زندان محکومیت مییابد و اگر کسانی که مرتکب این عمل شده اند دو نفر یا بیشتر باشند یا یکی از آن ها دارای سلاح باشد مجازات زندان از ۱ تا ۶ سال افزایش پیدا میکند.
انواع عنف :
به طور کلی ورود به عنف می تواند به دو شکل باشد یا آن به شکل مادی مثل شکستن درب و پنجره و ضرر رساندن به یک بنا یا اشخاص و کتک زدن آن ها یا عنف به شکل معنوی می تواند اتفاق بیفتد به معنای از بین بردن آبرو و حیثیت و هتک حرمت می باشد. مثل کلید انداختن و ورود به خانه و بالا رفتن از دیوار.
عناصر تشکیل دهنده ی جرم ورود به عنف :
تا وقتی که قانونگذار برای موضوع جرم انگاری نکرده و مجازات تعیین ننموده است آن عمل جرم تلقی نمیشود. پس نخست باید قانونگذار آن رفتار را جرم بشناسد و بعد برای آن مجازات تعیین کند.
آن ماده قانونی که رفتار ارتکابی را جرم انگاری می نماید و برای آن مجازات در نظر گرفته است رکن قانونی جرم خواهد بود که در این خصوص روشن است عنصر قانونی جرم ورود به عنف با توجه به آن چه که پیشتر اشاره شد مادههای ۶۹۱ و ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی می باشد
رکن مادی جرم ورود به عنف رفتار مرتکب می باشد . در یک جرم باید در نظر گرفت که قانونگذار دقیقا چه رفتاری را شایسته جرم انگاری شناخته و برای آن مجازات تعیین کرده و با عنایت به ماده های 691 تا 694 قانون مجازات اسلامی همان طور که قبلاً گفته شد :

ورود به خانه با انجام اعمال خشونت آمیز یا ماندن در محیط با انجام اعمال مذکور و ورود به خانه یا منزل شخصی دیگر با انجام فعالیتهای خشونت آمیز یا تهدید عناصر مادی، جرم ورود به عنف تلقی میشود.
در مورد رکن معنوی جرم ورود به عنف قانون باید اشاره داشت مانند هر جرمی باید سوء نیت عام داشته باشد یعنی مرتکب باید در هنگام ارتکاب جرم با آگاهی و عمداً اقدام به آن عمل نموده باشد. یعنی رفتار را عمداً و با علم انجام داده باشد. در شرایطی که مرتکب این دو نکته را در نظر نگیرد یعنی علم و عمل نداشته باشد. جرم ورود به عنف احراز نیافتد.
رابطه ی ورود به عنف و درگیری :
امکان دارد شخص یا اشخاصی که به زور وارد خانه ی فرد دیگر می شوند، اعمالی مثل کتک زدن اهالی خانه و فحاشی و غیره را نیز انجام دهند. در این خصوص اشخاص متجاوز مضاف بر این که ورود غیرمجاز را انجام دادند به علت ضرب و جرح هم امکان مجازات خواهند داشت و دیه صدماتی که به اشخاص وارد کردن را باید پرداخت کند.چنان چه مرتکب توهین شود باید به سراغ آن جرم هم مورد شکایت و پیگیری قرار بگیرند.
بهره بردن از وکیل در تشخیص جرم ورود به عنف :
با توجه به آن چه که در بالا اشاره شد به همین جهت در پروندههایی که عنوان آن ورود به عنف هست در بهترین وضعیت ممکن قبل از این که شکایت رسمی به عمل بیاید، باید شاکی با یک وکیل با تجربه و متخصص کاملاً در موضوعات حقوقی اشراف دارد و می تواند تشخیص دهد که جرم از چه مصادیقی میباشد، مشورت نمایند.
چون در اختیار داشتن یک وکیل با برخورداری از آگاهی کافی از موضوعات قانونی و نیز اطلاع از اقدامات مجرمانه ای که انجام شده است این امکان را به وجود میآورد که شکایت را به شکل صحیحی تنظیم نمایند که امکان اثبات آن وجود داشته باشد و حق شاکی پایمال نشود.